Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На първо четене в НС

Търговците на едро вече не са задължени лица по смисъла на Закона за мерките срещу изпирането на пари

Снимка: БГНЕС

На първо четене мнозинството в Народното събрание изключи търговците на едро като задължени лица по смисъла на Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Такива задължения отпадат и за органите по приватизация, за лицата, които организират възлагането на обществени поръчки, както и за министрите и кметовете на общини при сключване на концесионни договори.

Без дебати депутатите разшириха категориите субекти, за които отпада задължението да проверяват клиентите да разкриват информация за съмнителни сделки и клиенти, както и да съхраняват и предоставят информация и документи.

С приетите на първо четене промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари вече в неговия обхват остават само професионалните футболни клубове, като отпадат задълженията за професионалните спортни клубове.

Тези задължения няма да важат и за презастрахователите и за пазарните оператори, получили лиценз по Закона за пазарите и финансовите инструменти, както и за органите на НАП и митниците, като за тях вече съществуват предвидени в други закони механизми задължения за превенция на изпирането на пари.

В становище Българската стопанска камара и Антикорупционната комисия се разминават в оценките си за предвидените промени в закона.

Докато БСК приветства предложеното отпадане на търговците на едро като задължени лица по смисъла на закона, КПКОНПИ не е съгласна да отпадат търговците, като посочва, че именно при тях съществува възможност при наличие на сериозни парични обороти да бъде осъществено изпиране на пари. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна