Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Наредба ще определя условията и реда за експолатация на дроновете

Снимка: БГНЕС

Министърът на транспорта, съгласувано с вътрешния министър и с председателя на ДАНС, ще определя с наредба условията и реда за експлоатация на дроновете.

Тази промяна подкрепиха на първо четене депутатите с гласувани промени в закона за гражданското въздухоплаване.

Измененията предвиждат летищните такси, определени от летищния оператор, след влизането им в сила да бъдат публикувани единствено на сайта на оператора, като отпада изискването да се обнародват в Държавен вестник.

Така с поправките в закона се премахва лицензирането на всяка една транспортна единица, която е свързана с обслужването на пътници, багажи и товари.

Това, по думите на депутата от ГЕРБ Иван Вълков, е затормозяваща административна тежест, която ще бъде премахната:

"Ще остане единствено и само лицензът, който е на наземния оператор, като чрез него ще може да се контролира самата работа на този оператор и да се регулира неговата дейност".

Други промени са свързани с таксите, които се събират от Гражданска дирекция "Гражданска въздухоплавателна авиация", допълни Иван Вълков:

"Това са административни такси. Една част от тях ще бъдат обновени и ще има нови такива, които са свързани с нови дейности - за авиационния персонал, операторите и други такива организации, както и сертификати, удостоверения и разрешителни".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени