Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев се срещна с външния министър на Сърбия

Румен Радев и Никола Селакович на „Дондуков“ 2.
Снимка: БТА

Създаването и поддържането на всички необходими условия спрямо българското малцинство в Сърбия ще допринесе за достойната интеграция на западната ни съседка в Европейския съюз. Това посочи президентът Румен Радев, който разговаря на „Дондуков“ 2 с министъра на външните работи на Сърбия Никола Селакович.

„С президента Вучим неведнъж сме обсъждали състоянието и перспективите в развитието на нашите отношения и сме на единна позиция, че наред с всичко положително, постигнато до момента, следва да търсим и нови подходи за укрепване на доверието, за задълбочаване на контактите и партньорството и приемаме Вашата визита като израз на това ново начало“, каза държавният глава.

Българското национално малцинство в Сърбия има особена роля във връзките между двете държави, посочи Никола Селакович и благодари за принципната подкрепа на София за европейския път на Белград.

Според външния министър на Сърбия двете държави могат да разширят сътрудничеството си в икономически план.

„Освен инфраструктурните проекти, по които работим като изграждането на магистралата между София и Белград, на „Балкански поток“ и на газовата връзка България-Сърбия, трябва да помислим какви ще са следващите ни стъпки, по които да си сътрудничим, след като завършим тези проекти“, каза Никола Селакович след разговор с Румен Радев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна