Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън положи клетва при извънредни мерки за сигурност

| обновено на 20.01.21 в 21:50
Джо Байдън със съпругата си и Камала Харис с мъжа си махат от Капитолия преди церемонията по встъпването им в длъжност като президент и вицепрезидент на САЩ.
Снимка: БТА

Джо Байдън положи клетва за вярност към Конституцията и своята страна като 46-ия президент на САЩ, заедно с първата жена вицепрезидент - Камала Харис.78-годишният Байдън встъпи в длъжност на тържествена церемония пред Капитолия във Вашингтон.

Байдън и Харис се заклеха, че ще изпълняват вярно длъжността президент и вицепрезидент на Съединените щати, като ще опазват, защитават и закрилят Конституцията на страната.

В първата реч на Байдън като президент ключовата дума беше единство. В нея се съдържаше и посланието, че Америка отново ще е ангажирана с решаването на международните проблеми.

След десетилетия в политиката Джо Байдън произнесе най-важната реч в кариерата си  - за встъпването в длъжност като президент на Съединените щати.

Новият държавен глава говори за обединение, като протегна ръка към тези, които не са гласували за него, и обеща да е президент на всички. Същевременно Байдън обърна внимание и на преодоляването на предизвикателствата, като подчерта, че за бъдат преодолени те, се изисква обединение.

По време на 21 минутната си реч Байдън  каза: „Ние навлизаме в може би най-трудния и смъртоносен период на вируса“ и поиска американците най-накрая да се изправят пред пандемията като една нация.

Президентът говори от същото място, което само преди две седмици бе сцена на атака срещу Капитолия, довела до смъртта на петима. За нападателите той каза, че си мислели, че могат „да изместят органите на управление от тази свещена земя“ и допълни:„Това не се случи и никога няма да се случи“.

Президентът Байдън също призова страната „да отхвърли културата, при която фактите се манипулират“.

Церемонията се проведе при извънредни мерки за сигурност и военно присъствие заради щурма в Капитолия преди дни от привърженици на Доналд Тръмп.

Заради друг риск - от заразата с Covid-19, жителите на Вашингтон бяха призовани да си останат у дома и да гледат онлайн церемонията. За да се добере човек до Капитолия, трябваше да премине през лабиринт от няколко кръга метални и бетонни заграждения. Само притежателите на специални пропуски можеха да се приближат по време на полагането на клетвата.

Това накара хората, дошли за събитието в американската столица, да останат по стаите си и да го гледат по телевизията.

Метростанциите в сърцето на Вашингтон са затворени, а по платформите на отворените в близост до центъра и извън тях има въоръжени гвардейци, кучета и екипи на министерството на вътрешната сигурност.

Церемонията протече при безпрецедентни мерки за сигурност, но решилите да станат част от историята намериха начин да се доближат до събитието, предаде кореспондентът на БНР в САЩ.

На около четири преки от Капитолия - на 4та улица и Independence Avenue, кореспондентът на Националното радио разговаря с група от хора, дошли още около осем сутринта в студеното време, около четири часа преди полагането на президентската клетва на Байдън, за да станат свидетели на събитието:

„Все пак можем да видим Капитолия и с някои от приятелите, с които се запознах тук гледаме церемонията на мобилните си телефони, за да видим по-отблизо, но е хубаво да сме тук и да усетим енергията“;

„Четири години на щастие, през които ще се опитаме да се разбираме. Знам, че ще е трудно, заради разделението на сини и червени, но може би ще станем виолетови, но искам да кажа нещо друго – извинявам се на останалата част от света. Не всички американци са глупави. Доказахме го. Избрахме добър човек и се отървахме от най-лошия президент в американската история“;

„Той ще се справи с вируса. Ще успее да го контролира, така че да може да излезем от къщите си и да живеем отново“, споделиха симпатизантите на Джо Байдън.

От своя страна при отпътуването си от Белия дом за последен път в качеството си на президент Тръмп заяви от военната база „Андрюс“, че желае успех на новата администрация, като изтъкна, че те имат изградена основа да постигнат нещо блестящо. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна