Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Академия привлича творци с нови за България специалности

Обученията започват от края на февруари

Снимка: newcreative.academy

Специалности, които често търсим в чужбина, вече ще се предлагат и у нас от Нова творческа академия (НТА).

Първите занятия започват от края на февруари, началото на март, съобщи пред Радио София Мартина Стефанова – културен мениджър, куратор и критик, съосновател на арт фондация „ДОМА“, която е инициатор на редица проекти (като „КвАРТал“ например).

Предвижда се съвременно художествено образование в рамките на 3-месечни курсове – алтернативи на настоящите модели на обучение, които са от значение както за бакалавърските, така и за следдипломните нива на способности.

„Ако някой иска да учи „Пърформанс“ – у нас няма къде да запише“, даде пример Мартина Стефанова. В курсовете на НТА освен тази специалност, ще се предлагат и преподават: „Изложбен дизайн“, „Наука и изкуство“, „Културен мениджмънт“, „Живопис и разширени обекти“, „Създаване на реклама и културен продукт“.

„Музика, пространство или структура могат да те заредят с енергия. Когато преподаването също е вид интеракция между хора и идеи. От това се стига до културни проекти“, допълни пред Радио София един от менторите в екипа Ясен Марков (Technobeton), който след престижната стипендия в Akademie Schloss Solitude измисля нов начин за създаване и представяне на теоретична информация, включен в редица книги и списанията като ARCH+, Tank Magazine и др. Преподава в Техническия университет в Берлин, Архитектурната асоциация в Лондон, организира уъркшопове и работи на свободна практика.

С Мартина Стефанова и Ясен Марков разговаря Катя Василева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна