Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евроказус: Законодателно предложение за правото на откъсване от работа

Работата от вкъщи често е предизвикателство - майка и дъщеря с различни занимания, Москва, 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хората, които работят от къщи, са двойно повече под натиск да работят над 48 часа седмично. Това каза евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Алекс Салиба, докладчик за правото на откъсване от работна среда.

Той допълни, че границата между личния и професионален живот се размива и затова е необходима директива, която да даде това право на работещите:

„Затова призовавам Eвропейскато комисия и еврокомисаря по заетостта и социалните права Шмидт, ако бъде приет европейският доклад, да действат незабавно чрез консултации със социалните партньори и да придвижат законодателно предложение за правото на откъсване.

Само чрез европейско законодателство можем да гарантираме истински ефект за изключително необходимите права на работниците и на дигиталния труд. Колеги, утре трябва да направим фундаментален избор - или ще дадем правото на работниците да се откъсват от работната среда, или ще им обърнем гръб“.

Докладът на Европейския парламент за откъсване от работна среда ще бъде гласуван утре.

От своя страна еврокомисарят по заетостта и социалните права Никола Шмидт заяви, че въпросът трябва да се реши между социалните партньори.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна