Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собствениците на заведения излизат на протест пред Министерския съвет

От бранша настояват властта да не спира работата на заведенията след края на януари

| обновено на 21.01.21 в 17:58
Затворено заведение в София
Снимка: Ани Петрова

Собственици на ресторанти и заведения ще излязат на протест на 27 януари заради липсата на решение за облекчаване на противоепидемичните мерки. От бранша настояват обектите за хранене да отворят от началото на февруари, а увеселителните заведения - от началото на март.

Национален протест пред Министерския съвет организират Сдружението на заведенията и Асоциацията на заведенията в България с настояването обектите им да отворят от 1 февруари.

80% от членовете на браншовите организации подкрепят намеренията за протестни действия, съобщи Емил Коларов:

"Ние единственото нещо, което искаме, е да работим. За нас е необяснимо поради каква причина оставаме затворени само ние, моловете и фитнесите, при положение, че ясно се вижда, след като един месец работят всички ресторанти на хотелите, че няма никакво повишаване на заболеваемостта".

Обмисля се и възможността за протестно отваряне на обектите, ако все пак разрешение за работа не бъде дадено и след протеста.

От бранша не са притеснени от появата на новия щам на коронавируса и в България и смятат, че с необходимите противоепидемични мерки могат да осигурят безопасност за своите служители и клиенти:

"Ние приемаме всички условия, които са свързани с дезинфекция, за маски на персоналите, за работно време до 23:30 и така нататък", посочи Коларов.

В декларация от Националния борд по туризъм изразиха подкрепа за ресторантьорския бранш и настояха за нов антикризисен план с ясни финансово-икономически параметри. Организацията посочва, че липсата на предсказуемост относно предстоящите решения създава огромно напрежение за всички.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация пък поискаха среща с премиера Бойко Борисов  и ресорните министри, по време на която да бъдат обсъдени всички спешни въпроси за бранша, включително компенсациите за персонала от 1 февруари да се увеличат на 100% от възнаграждението, а за бизнеса - на 30% от оборота, както и да се изплащат в рамките на месеца, за който са предвидени.<

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна