Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

16 мобилни екипа на здравната инспекция ще тестват учителите в областта за коронавирус

30 медици в Стара Загора получиха втора доза от ваксините срещу Covid-19

Снимка: БТА

Втора доза от ваксината срещу Covid-19 вече получиха 30 медици от две лечебни заведения в Стара Загора, заяви в интервю за Радио Стара Загора д-р Таня Перчемлиева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в  Регионалната здравна инспекция. Тя уточни, че до момента с първа игла са обхванати общо 728 лица в областта. В понеделник ще бъдат получени и още дози от ваксината, обясни д-р Перчемлиева.

Вече са подготвени лицата за имунизация. От Бургас ще вземем 37 флакона за първа игла и 61 флакона за втора игла. Всеки един флакон на Пфайзер ваксината е за шест лица. За всички лица, които са получили първа доза от ваксината е осигурена и втора игла, само че се съхранява във фризерите в центровете за ваксинация“, каза д-р Перчемлиева.

Тя припомни, че днес започва тестването на учителите и помощния персонал в област Стара Загора. 2203 лица или около 37% от работещите в училищата вече са заявили желание да бъдат изследвани с антигенен тест за коронавирус.

16 мобилни екипи от РЗИ-Стара Загора по график, изготвен съвместно с Регионалното управление на образованието ще извършат тестването на място в училищата. До 3 февруари трябва да приключат изследванията. Втората половина на февруари ще направим график и за детските градини, обясни д-р Перчемлиева.

В област Стара Загора има 20 нови случаи на коронавирус през последното денонощие. В региона се забелязва намаляване на броя на новозаразените, но все още остава в червената зона по брой заболели на 100 хиляди души, обясни д-р Таня Перчемлиева от регионалната здравна инспекция.

От изминалата седмица заболеваемостта е над 100 и все още оставаме в червената зона. Ако върви с по-ниски стойности може би от следващата седмица ще преминем в оранжевата зона, но това не бива да ни успокоява“, каза д-р Перчемлиева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна