Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгария първа в ЕС купува от руската ваксина „Спутник V“

| обновено на 22.01.21 в 19:13
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгария е първата страна от Европейския съюз, която ще използва при имунизацията срещу Covid-19 руската ваксина „Спутник V“.
Това стана ясно след среща в Москва на унгарския министър на външните работи и външна търговия Петер Сиярто с руския министър на здравеопазването Михаил Мурашко.

След заседание на руско-унгарската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество Михаил Мурашко заяви: 

"Руският фонд за преки инвестиции и унгарската страна подписаха договор за доставката на ваксини в Унгария".  

Унгарският Национален институт по фармакология регистрира вчера руската ваксина, а ръководителят на Фонда за преки инвестиции Кирил Дмитриев подчерта:  

"Това е епохално събитие, защото това е първата страна от Европейския съюз, която, независимо от всички политически аспекти призна, че ваксината „Спутник V“е една от най-добрите в света".  

Петер Сиярто изрази задоволството си от подписаното споразумение. Той обясни, че забавянето на доставките в Европейския съюз е принудило властите в Будапеща да потърсят нов източник на бързи доставки на надеждни ваксини срещу Covid-19.

Ограничени количества ще бъдат изпратени в Унгария още през февруари, обяви ръководителят на руския Фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев.

Вчера Будапеща одобри използването на руската ваксина, както и тази на "АстраЗенека".

Унгария не може да вдигне ограниченията, наложени заради Covid-19, докато няма възможност да извърши масова имунизация на хората, заяви днес премиерът Виктор Орбан пред националното радио.

Той посочи, че най-добрият начин е да се разреши употребата на няколко ваксини като конкуренция, която ще накарат производителите да ускорят доставките.

„Не се нуждаем от обяснения, а от ваксини“, подчерта Орбан. 

Унгария неколкократно е критикувала „бавния темп“ на одобрение и закупуване на ваксини от евроинституциите.

Според регулациите на Европейската агенция по лекарствата национален регулатор може да издаде временен лиценз за ваксина при наличие на извънредна ситуация.

Говорителят на Европейската комисия Стефан де Керсмакер заяви, че страните-членки могат да водят преговори на национално равнище за закупуване на ваксини, различни от тези, за които Комисията преговаря с фармацевтичните компании. Той каза това в отговор на въпрос за закупуването от Унгария на руската ваксина "Спутник".

"Страните-членки са свободни да преговарят за споразумения за такива ваксини. И именно те трябва да решат как ще дадат разрешение за употребата им в техните страни. Възможно е да се позволи спешен достъп, но това върви заедно с надеждността им, а освен това разрешението важи само за въпросната страна-членка". 

Де Керсмакер припомни, че страните-членки и Комисията винаги са обръщали особено внимание на оценката на ваксините от страна на Агенцията по лекарствата, което дава гаранция за тяхната ефективност и безопасност. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!