Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пласидо Доминго: Ако си почивам, ръждясвам

Пласидо Доминго
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Ако си почивам, ръждясвам" – това е мотото, което световноизвестният музикант, певец, артист, диригент, музикален ръководител, ментор Пласидо Доминго следва вече повече от шест десетилетия. На 21 януари той навърши 80 години.

„И за баските, и за арагонците се твърди, че са упорити, твърдоглави“, казва Доминго. „Това е полезно наследство за всеки, който прави кариерата си в сценичните изкуства.“ С особена сила това се оказва вярно за него. Неуморен и отдаден на музикалното изкуство, ден след своя юбилей Пласидо Доминго отново е на сцената въпреки трудностите от здравната обстановка в цял свят.

Невероятно е темпото на ангажиментите му като солист-изпълнител и диригент, което успява да поддържа над 60 години – превъплъщава се в над 150 роли, има над 4000 изяви, осъществени повече от 100 записа на цели опери, избрани арии и дуети, дискове с мултижанрова музика, директни телевизионни излъчвания на спектакли, които предизвикват огромен зрителски интерес. Заедно с колегите си Лучано Павароти и Хосе Карерас формират през 1990 г. триото Тримата тенори, с което привличат много нови почитатели на оперното изкуство.

Паралелно с музикантската си дейност Пласидо Доминго е отдаден на различни творчески и обществени каузи. С основания през 1993 г. конкурс „Опералия“ подпомага кариерата на много от водещите съвременни певци. Изнася многобройни благотворителни концерти за пострадали при различни бедствия. През 2010 г. Доминго става президент на Europa Nostra – асоциация, която се грижи за опазване на европейското културно наследство, а през 2012-а е избран за „Посланик на добра воля“ към ЮНЕСКО.

В очакване на предстоящо второ гостуване на Пласидо Доминго в България в края на лятото, съботната оперна вечер (23 януари от 20 часа) е посветена на неговото изпълнителско майсторство. Ще прозвучи операта „Аида“ от Джузепе Верди, в която Доминго си партнира с Анна Томова-Синтова, Бригите Фасбенден, Зигмунд Нимсгерн и др. Документален запис от 22 март 1979 от Мюнхен, под диригентството на Рикардо Мути.

Действащи лица и изпълнители:
• Фараона (цар на Египет), бас – Николаус Хилебранд
• Амнерис, негова дъщеря, мецосопран – Бригите Фасбендер
• Аида, робиня на фараона, етиопска принцеса, сопран – Анна Томова-Синтова
• Рамфис, върховен жрец, бас – Робърт Лойд
• Радамес, египетски военачалник, тенор – Пласидо Доминго
• Амонасро, цар на Етиопия, баща на Аида, баритон – Зигмунд Нимсгерн
• Главна жрица, сопран
• Вестител, тенор

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна