Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Обзървър": Британски компании са били посъветвани да разкриват фирми в ЕС заради Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британски компании разкриха, че са били посъветвани от служители на Министерството на международната търговия да учредяват фирми, базирани в ЕС, за да заобикалят граничните проблеми и разходи след Брекзит, пише британското издание "Обзървър". 

Журналистите от изданието са научили от британски износители, че служители на министерството са ги посъветвали, че най-добрият начин да се избегнат проблемите с ДДС, допълнителни такси, документи и данъци, произтичащи от Брекзит, е регистриране на нови фирми в рамките на общия европейски пазар, откъдето те могат далеч по-свободно да разпространяват техните стоки. 

"Обзървър" цитира двама директори на компании - Андрю Мос и Джефри Бетс - които са решили да регистрират дейности в Нидерландия след подобен съвет. И двамата са заявили за вестника, че когато са потърсили помощ в министерството след възникналите проблеми, това е бил най-разумният съвет, но означава известно съкращение на служители на Острова и набиране на хора в Нидерландия.

Министерството на международната търговия не е реагирало на запитването на "Обзървър" по случая. 

След 1-и януари много износители се оплакаха от големи закъснения с транспортирането на стоки към ЕС в резултат на новите бюрократични мерки след Брекзит. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна