Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредната демонстрация отбелязва 200 дни от началото на антиправителствените протести

Демонстранти направиха два опита да влязат в сградата на МС

| обновено на 24.01.21 в 20:12
Снимка: БГНЕС

Навършват се 200 дни от началото на антиправителствените протести в София. Пред Министерския протича демонстрацията, планирана от 16,00 до 22 часа. Полицаи предотвратиха два опита на антиправителствени демонстранти да влязат в сградата на Министерския съвет тази вечер.

На микрофона един от ораторите съобщи, че опитът за превземане е бил символичен, а полицията е отвърнала с голяма съпротива.

"Опитваме се днес да покажем, че линията на търпение на огромна част от българския народ - на над 70%, вече е премината. Както Борисов е духовно празен, така е и тази сграда", заяви Димитър Шивиков.

По-рано протестиращи блокираха движението през площад "Независимост" към булевардите "Цар Освободител" и "Княз Дондуков".

Пред Министерски съвет има плътен полицейски кордон, по-голямата част от протестиращите са пред сградата. Един от ораторите призова по-рано през мегафона за влизане в Министерски съвет, след което се стигна до приближаване на полицаи и демонстранти.

БТА

Има дори кратковременни блъскания между тях. Градусът на напрежението се покачва, но до момента няма сериозни сблъсъци.

След като отидоха да изразят недоволството си и пред сградата на Съдебната палата, протестиращи тръгнаха по улица „Солунска”, а от там и до Народното събрание. Хората на първа линия носеха огромен черен трансперант с надпис "достойна присъда".

БТА

Връщайки се в т.нар. триъгълник на властта, минути след 18 часа възникна за кратко ново напрежение. Хората се сбутаха в униформените, но бързо бяха отблъснати. 

По-рано представители на инициативата “Системата ни убива“ организираха юбилейния протест с искане за оставка на правителството и на главния прокурор.

Палатката на “Системата ни убива“ е на мястото, вижда се и черно знаме, на което е изписано - “Силни сме обединени“.

Организаторите посочват в анонса за демонстрацията в социалните мрежи, че - “200 е много специално число. От една страна премиерът обича да разказва за подвизите си с високопоставени чужденци, а скоростта на тези подвизи, както сам се хвали, е 200“, пишат организаторите.

“От друга страна 200 е число, което се състои от двойка и две нули. Това е оценката, която народът постави“, пишат представители на “Системата ни убива“.

Следващата по-масова проява, която протестиращите анонсираха, ще се състои на 7 февруари - по същото време и на същото място.

БТА

Снимки: БТА, БГНЕС



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!