Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Антикорупционен фонд“ проучва контролирания и купен вот на избори

Лого на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“
Снимка: АКФ

„Антикорупционен фонд“ ще проучва влиянието на контролирания и купен вот в политическите избори в България. Първите резултати от изследването ще бъдат оповестени дни преди парламентарните избори на 4 април.

Всички видове избори след 2013 година ще са обект на проучването, като за предстоящите ще има допълнителен доклад след произвеждането им.

Анализът ще се състои в рамките на проект „Нарушена легитимност: контролираният и купен вот в България, размер и влияние“ и е провокиран от съмненията, че купуване на гласове, нередности в изборният процес съпътстват всички избори у нас през последните 30 години, а това демотивира голяма част от избирателите.

От неправителствената организация ще се опитат да установят колко всъщност е купеният вот с анализ на количествени и качествени данни на резултатите от изборите през последните седем години, като са предвидени интервюта с експерти на  ЦИК, „Информационно обслужване“, политолози и социолози.

В първият си доклад, планиран за края на март в помощ на правоохранителните органи, от фонда ще посочат и рискови избирателни секции.

Вярваме, че този проект ще ни позволи да говорим с по-конкретни данни по важен проблем на изборния процес в България. Това е първа стъпка към постигането на по високо доверие на гражданите към изборният процес, коментира Бойко Станкушев, ръководител на „Антикорупционен фонд“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна