Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много видове птици, но малко на брой преброиха в Добруджа

Снимка: Румен Сарандев

Среднозимното преброяване на дивите птици в България се провежда от 1977 година.

В първите години с тази задача са натоварени основно учени от Българската академия на науките, а самото преброяване се извършва по всички по-важни водни обекти в страната, включително Черноморското крайбрежие и поречието на река Дунав. От средата на 90-те години на миналия век тази дейност започва да се осъществява от неправителствени организации и доброволци, част от които са и членовете на Българското дружество за защита на птиците.

Целта на среднозимното преброяване е да се оцени състоянието и числеността на популациите на много видове водолюбиви птици. Какво показва тазгодишното преброяване в региона на Добрич и Варна и има ли открояващи се промени във вида и броя на птиците чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова.

Около 30 доброволци, служители на РИОСВ и членове на БДЗП извършиха среднозимното преброяване на дивите птици в Добруджа от 14 до 17 януари. Основният извод след обобщаването на резултатите е, че се наблюдават много видове птици, но с много ниска численост, сподели координаторът на Българското дружество за защита на птиците в Добруджа Михаил Илиев. Традиционните за това време на годината в Шабленското и Дуранкулашкото езеро гъски липсват, а от световно застрашения вид червеногуша гъска са преброени едва 50 екземпляра.

За сметка на липсващите гъски са забелязани интересни видове като белия щъркел, папуняка, които са мигриращи птици и не би трябвало да ги виждаме през зимата. Общият брой на преброените птици е около 25 000, което е много малко за региона. По думите на Михаил Илиев вероятно промените в климата ще променят трайно и резултатите от среднозимното преброяване на дивите птици.

Според Михаил Илиев тепърва ще се анализират данните от климатичните промени и как те се отразяват на популацията и видовете от водолюбиви птици в България, но все повече се налага изводът, че онова, което се е наблюдавало в началото на 21 век остава историята. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени