Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Бургас ще осигури достъп и паркиране до лодкостоянката в местността Кьошето

Укритието за рибарски лодки, планирано в  бургаската местност "Ъгъла", бивша местност "Кьошето“,  ще  може да бъде ползвано и от други малки плавателни съдове,  ще бъде част от концепцията на Община Бургас за развитието на  морските таксита. Постепенно по  цялото крайбрежие ще  има подходящи   съоръжения за тях.

Инвестиционната  инициатива на Община Бургас  за изграждане на лодкостоянката  при  Кюшето  сега изисква  промяна за  част от  урегурилания поземлен имот с размер не повече от 600 кв. м. По действащ план площта  е  4560 кв метра, след изменението ще бъде  3903 квм. Частта която се засяга -всъщност на мястото  има изпълнени  само  бетонови подпорни стени, преди в УПИ 1 е бил позициониран корабът Знаме на мира. От Общината уточниха:  На мястото  не  правим нищо, което вече не е направено. Нямаме съществуващо озеленяване, което да бъде засегнато нито има едроразмерна растителност  в тази част. Имаме и подробно геодезическо заснемане.

 За достъп до новото  съоръжение е необходима  промяната на улична регулация. Улицата за достъп трябваше да мине между  зоната, ползвана  сега за паркиране, и  бункера, но  тъй като така улицата би останала тясна и без обръщало, архитект Мирослав Бойчев  предложи паркингът „да слезе“ на новообразуваната улица,а УПИ 1 да се "измести" нагоре като граница, алеята да остане. По този начин  ще се уедри площта за паркиране  и ще се даде възможност  улицата да има обръщало,   имотът за озеленяване  ще стане буферен между паркинга и жилищната част горе.

Арх. К. Христов отбеляза, че УПИ1 се води за  озеленяване, а реално целият  се използва за паркиране. Той попита предвижда ли се все пак  смяна на предназначението  и този парцел за озеленяване, който никога не е бил озеленен, с оглед на историята му и сегашното ползване, дали  се води  част от зелената система -направена ли е  равносместка  дали това отнемане  влиза в разрез с нормите за озеленяване. Кварталът няма много възможности за озеленяване, с изключение на този парцел, и брегоукрепването което в момента се довършва , подчерта Христов.

От общината посочиха, че  за Кюшето като самостоятелна териториална единица и със самия подробен усптройствен план, който е одобрен, няма  изискване за процентно съотношение на частите за озеленяване.  Такъв баланс има единствено с Общия устроствен план на град Бургас където са описани площите за озеленяване спрямо  брой жители на града. Тези баланси бяха налични във всички стари подробни  планове, които са правени 90-те години. Към момента нормата от 20 кв. м озеленена площ на жител е спазена, но това е за територията на целия град Бургас.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени