Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавинна (без)опасност и фрирайд

| обновено на 26.01.21 в 11:15

В края на миналата седмица в Пирин загина 18-годишен скиор, който траверсирал един от улеите на връх Тодорка и предизвикал лавина. Минути по-късно до него достига приятел, с когото са карали, а след това и планинските спасители, но се оказва, че момчето е загинало на място.

Районът е бил изключително лавиноопасен. Дебелината на лавината е била между 50 и 120 см, а ходът ѝ - от порядъка на километър. Става дума за огромна маса, обясниха от Планинската спасителна служба. Според нейния директор Емил Нешев проблемът с извънпистовото каране не трябва да се решава със забрани. В света има обособени зони за фрийрайд, тези терени се поддържат и обезопасяват, има регламенти, които се спазват. Тук такива регламенти няма.

Бобо Гарибов е състезател от Отбора на България по фрийрайд. Миналата зима беше последният му сезон при младежите, като през март оглави временната класация на организаторите на повечето фриирайд състезания в Австрия - OPEN FACES. Там българинът спечели второ, а после и първо място в състезания две звезди. Възпитаник на Националната търговско-банкова гимназия, Бобо караше на много високо ниво и имаше големи надежди за бъдещето му във фрирайд ските при мъжете.

Бобо Гарибов

В неделя обаче се случва нещастният инцидент с него. Момчето е било добре екипирано, но загива на място.

“Влиза в Бъндеришки улей, където отключва голяма снежна дъска (вид лавина - бел.ред.), предизвикана от силния вятър през последните няколко дни в Пирин. Вследствие на това целият улей от средата се отцепва и го повлича надолу, за съжаление, с фатален край” - обяснява Росица Михайлова, един от основателите и председател на Българска лавинна асоциация. 

“Бобо и неговият приятел са имали за цел да карат по реброто, не да се спускат по улея. Те са били отгоре, на горското ребро, между Горски и Първи улей. Там е бил планът да карат. Бобо прави едно траверсиране, с което напуска по-безопасната зона на реброто - така навлиза в улея и активира лавината, но не е карал там и не е бил планът да карат там.

Тези улеи реално никога не ги караме, дори да са много безопасни условия - първо, защото винаги има потенциална опасност, второ - не представляват интерес откъм терен за по-опитни карачи. Винаги гоним ребрата, които откъм лавинна опасност са много по-безопасни от улеите” - обяснява съотборникът на Бобо, Валери Пелтеков.

Според Момчил Панайотов - съосновател на асоциацията, лектор по лавинна безопасност и председател на Българската асоциация по ски - свободен и екстремен стил, образованието е най-важното нещо, когато става дума как да намалим риска от това да попаднем в лоша ситуация в планината.

Всяка година се организира лекция по лавинна безопасност (линк към последната онлайн лекция - тук), има редовни практически курсове. Освен това, човек трябва добре да се е информирал за актуалната лавинна обстановка, но са нужни и активни действия от куротите - например, при висока опасност курортът може да реши да не пуска някое съоръжение, за да се ограничи достъпът на хора до там. Много широк спектър от мерки съществува по света, които се използват - казва Панайотов.

“Регламентирането на карането на ски не съществува в България. Водени са различни разговори, но доникъде не се е стигнало. Нямаме, за съжаление, и някаква регламентация, която да изисква ангажимент от ски-курорти да вземат отношение по този въпрос, и за момента - не ми е приятно да го кажа, но - нашите курорти игнорират напълно този проблем и, в крайна сметка, казват - нашата отговорност свършва до границата на ски-пистата, независимо, че лифтовите съоръжения изнасят туристите нависоко в планината”.

Момчил Панайотов

В България има по-малко инциденти с лавини, в сравнение с алпийските страни, но все повече хора карат извън пистите, което е световна тенденция, особено засилила се покрай Ковид-пандемията и затварянето.

“Тоест, това е една ситуация, от която ние не можем да се крием. Ако искаме да сме страна, която развива планински туризъм, трябва да започнем да разбираме какво е планински туризъм”.

Създадената миналата година Българска лавинна асоциация е изцяло на доброволчески начала и до момента не е получила финансиране от държавата, а за да бъдат изготвяни лавинни бюлетини, трябват ресурси - казва Росица Михайлова.

Росица Михайлова

Повече информация може да бъде получена в курсовете за лавинна безопасност, които редовно се организират от БАССЕС, а за обстановката - в платформата avalanche.bg, на сайта на Българската асоциация по ски -  свободен и екстремен стил, както и на сайта на ПСС.

От вчера на пазара е и книгата "Лавини в България", чийто автор е Момчил Панайотов, в съавторство с д-р Бенжамен Ментешев и д-р Севдалина Михайлова.

В следващите дни лавинната безопасност е изключително висока, предупреди Момчил Панайотов, който е и планински спасител.

Репортажа по темата можете да чуете в звуковия файл по-горе.
Първите две части от поредицата на БНР "Какво трябва да знаем за лавините" можете да прочетете и чуете тук - ЧАСТ ПЪРВА, и тук - ЧАСТ ВТОРА.
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".
****

В памет на Бобо Гарибов.

Почивай в мир, дете!...

****

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!