Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен отскок на европейските акции след негативен старт на борсовата търговия

финансови пазари;борси

Европейските пазари на акции обърнаха първоначалната негативна посока, нараствайки за пръв път след две поредни сесии на спад.

Подкрепа за днешния ценови отскок оказва поскъпването на банковите и на акциите на компаниите от химическата индустрия.

Общият индекс Stoxx Europe 600 нараства ранния следобед с 1%, след като в началото на търговията се движеше без ясна посока около вчерашното двуседмично дъно на затваряне.

Акциите на UBS поскъпват с близо 2%, след като голямата швейцарска банка отчете ръст от 137% на нетната печалба през последното тримесечие. Това оказа подкрепа на целия финансов сектор, чийто индекс се повишава с 1,5 на сто.

Солиден подем бележат и компаниите от химическия сектор, след ръст с над 3,5% на акциите на производителят на индустриален газ Linde, тъй като той обяви увеличение на тримесечния си дивидент и на програмата за обратно изкупуване на акции до 5 милиарда долара.

Немският фондов индекс DAX 30 се повишава с цели 1,8%, отчасти като реакция на последно проучване на института Ifo, показващо рязко подобрение на експортните нагласи на германския промишлен сектор през януари.

Френският индекс CAC 40 пък нараства с 1,3%, а испанският Ibex-35 с 1,1%, като дори италианският индекс MIB се повишава с над 1% въпреки оставката на премиера Джузепе Конте, тъй като инвеститорите се надяват президентът на Италия Серджо Матарела да му предостави нов мандат за съставяне на широко подкрепено коалиционно правителство.

Силен ръст с над 15% бележат акциите на испанската фармацевтична компания PharmaMar, след като списанието Science публикува статия, която потвърждава, че лекарство на фирмата Plitidepsin има "мощна предклинична ефикасност" срещу Covid-19.

Британският индекс FTSE100 се повишава с 0,8% след поскъпване на акциите на AstraZeneca с около 1%, тъй като компанията отхвърли спекулациите в немските медии за ниска ефективност на коронавирусната ваксина на компанията при възрастните хора.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени