Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спешно разчистват незаконно сметище до Пазарджишко шосе в Пловдив

| обновено на 28.01.21 в 15:04

Община Пловдив предприе спешни действия за разчистване на незаконно сметище в частен терен в близост до Пазарджишко шосе. Зам.-кметът Анести Тимчев, директорът на Дирекция „Екология“ Вяра Колева и екоспециалисти от район „Северен“ извършиха оглед, при който бяха установени огромно количество строителни отпадъци и кашони с луминесцентни лампи, които съдържат живак.

Сигнал за незаконното сметище от близо декар, е бил подаден в район „Северен“ през декември. При направена тогава проверка еколозите от района констатират нерегламентирано изхвърлени строителни и битови отпадъци, неравномерно разпределени във вътрешността на имота на площ от близо 1 декар, а общата площ на имота е 69 дка.

От Пловдивския общински инспекторат е изготвена покана за съставяне на акт за установяване на административно нарушение, за изхвърляне на неопасни отпадъци на неразрешени за това места.

По-тревожна е констатацията, която е установена при вчерашната проверка, извършена съвместно със заместник-кмет инж. Анести Тимчев. Открити са кашони с луминесцентни лампи, с изтекъл срок на годност.

Според експертите в тях се съдържа живак и въпреки, че не е нарушена целостта им, те представляват опасност за здравето на хората. От инспектората са изпратили писмо до Шесто районно управление, в което се настоява за проверка и разследване кой и как е изхвърлил опасните лампи на незаконното сметище.

В лампите се съдържа и живак, който е трудно летлив, но въпреки всичко, попадайки в почвата, той се движи и може много бързо да се отдалечи от източника си. Има вероятност да попадне в човешкия организъм, може да попадне и в дихателната система, което е опасно за човешкото здраве, коментира инж. Вяра Колева от дирекция „Екология и управление на отпадъците“.

Заместник-кметът Анести Тимчев заяви в интервю за Радио Пловдив, че се дава една седмица на собствениците на терена, които трябва да го почистят от боклуците.

„И независимо от това, че те ще го почистят, ние ще отправим глобата за създаване на нерегламентирано сметище. Тя е от 1400 до 4000 лева за битови и строителни отпадъци. И за опасни отпадъци на нерезрашени места е от 10 000 до 50 000 за юридическо лице“, каза Тимчев.

В Пловдив в момента се прави карта на незаконните сметища.

„Аз ще знам къде има незаконни сметища. Ще знам кой инспектор ще отговаря там и ще знам как ще се установи контрол там. Не може втория по големина град да прилича на една клоака, защото някой хвърля където му падне“, обясни Тимчев.

В момента се изготвя специална програма, която предвижда увеличаване на броя на телефоните за подаване на сигнали за незаконни сметища, а също и скок на санкциите за нарушителите.

Пред Радио Пловдив Анести Тимчев заяви, че ще иска двойно и тройно увеличение на сега съществуващите санкциите.

Интервюто на Неда Велкова с Анести Тимчев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия