Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шумен не дава Мадара

Мадарският конник
Снимка: Иван Иванов

Общинският съвет в Шумен не взе решение дали да подкрепи провеждането на референдум за отделянето на Мадара от Община Шумен. Кметът на селото Неделчо Неделчев и инициативен комитет искат Мадара да премине към Община Каспичан. 11 съветници гласуваха „за“, 10 бяха „против“, а 18 се въздържаха.

„Все пак са налице 250 подписа, подкрепящи предложението ми за организиране на референдум. В случай, че областният управител прецени, че подписката и предложението ми са законосъобразни, то тогава се опитайте да убедите хората, че напускането на Община Шумен е в тяхна вреда. Убедете ги, че Община Шумен не е мащеха за своите села. Убедете ги, че Мадарският конник не е само украшение в герба на Шумен. Тогава референдумът може да е неуспешен, но той ще си е изиграл ролята“, призова Неделчев.

Кметът на Мадара е убеден, че по-малката Община Каспичан ще осигури по-добро финансиране на селото. Шуменските общински съветници обаче посочиха, че Мадара и сега е сред първенците по средства за целеви разходи.

„От една година насам администрацията е търсила диалог със село Мадара. За да има диалог, трябва да има две страни. Бих попитал г-н Неделчев за една година той каква идея предложи за село Мадара?“, попита кметът на Община Шумен Любомир Христов.

Кметът на Мадара бе обвинен, че е заблудил хората, които са участвали в подписката за организиране на референдум.

„Има хора, които са се подписали, защото им е обещано по-добро финансиране на селото“, обясни общинският съветникът Борислав Беджев. „Информирани ли са хората, че ако преминат към Община Каспичан, всяко семейство ще трябва да направи разходи в размер на до 200 лева за смяна на лични документи?“, попита съветникът Камен Андонов.

„Подмяната на документите няма да е наложителна“, репликира кметът на Мадара и обясни, че е проверил въпроса. Съветниците се усъмниха в това твърдение. Жителите на Мадара трябва да бъдат информирани, че при евентуална промяна ще трябва да разчитат на спешна медицинска помощ не от Шумен, а от Каспичан. Всички административни задачи също ще се извършват в Каспичан, а организиран транспорт дотам няма. Това добавиха съветниците в разгорещен виртуален дебат, продължил над час и половина.

Неделчо Неделчев обясни, че има уверението на кмета на Каспичан, че ако жителите на Мадара изберат да преминат към Каспичан, автобусни връзки ще бъдат уредени.

„Изключително важно е становището на кмета на Общината, важни са и мотивите. Такова становище нямаме. Вместо това получихме становище от председателя на Общинския съвет. Не знам дали председателят се стреми да замести кмета в неговите задължения? Стоя зад моето мнение, че референдум трябва да има, а ние, общинските съветници и кметът, трябва да направим така, че да останат в Община Шумен. За целта трябва да им осигурим необходимата инфраструктура и средства, за да се развиват добре“, каза общинската съветничка Даниела Русева.
„Мотивите ще бъдат написани на база на изказванията, записани в протокола“, обясни председателят на Общинския съвет Красимир Минчев. „Приемам предложението, но дано и съдът да се съгласи с него“, отговори Русева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна