Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задълбочава се сблъсъкът на Брюксел и Лондон за ваксините на „АстраЗенека“

Офисът на „АстраЗенека“ в Брюксел. По искане на Еврокомисията Белгия започва разследване на завода на компанията в страната.
Снимка: БТА

Сблъсъкът между Европейския съюз и Великобритания заради ваксините на „АстраЗенека“ се задълбочава. Лондон настоява да получи всички поръчани дози от англо-шведската компания, а в Белгия по искане на Еврокомисията започва разследване на завода на „АстраЗенека“.

Еврокомисията ще представи утре механизъм за предварително уведомяване и разрешение при износ на ваксини срещу Covid-19 от Евросъюза, а германските власти забраниха имунизация на над 65-годишните с ваксината на „АстраЗенека“.

Служители на белгийската федерална агенция за лекарства и здравни продукти ще вземат проби и записи от производството на ваксината в град Сенеф, провинция Ено, съобщиха белгийските власти.

Компанията „АстраЗенека“ обяви, че ще достави на ЕС едва 25% от 100-те милиона дози, които се очакваха до края на март. Като причина беше посочен производствен проблем в завода в Белгия.

Същевременно „АстраЗенека“ увери Лондон, че ще произвежда 2 млн. дози седмично, за да успее да изпълни поръчката от 100 млн. ваксини.

Еврокомисията се съмнява, че дози, произведени на европейска територия се пренасочват към Великобритания, а съответно от компанията обявиха, че няма да пренасочват дози, произведени в Обединеното кралство за европейския пазар.

Британският министър на кабинета Майкъл Гоув заяви, че Лондон си иска всяка поръчана доза.

„Винаги с радост бихме разговаряли непредубедено с нашите приятели и съседи от Европа. А и това е наша отговорност. Но най-важното е да гарантираме продължаването на нашата собствена имунизационна програма възможно най-бързо и най-безопасно“, каза той.

ЕС изостава с ваксинациите в сравнение с Израел, Великобритания и САЩ.

Във втория по гъстота на населението френски регион О дьо Франс няколко имунизационни центъра вече не записват часове за пациенти, желаещи да получат първа доза ваксина.

Най-гъсто населената провинция в Германия – Северен Рейн-Вестфалия, отложи отварянето на имунизационни центрове за 8 февруари, а германският здравен министър Йенс Шпан предупреди, че недостигът на ваксини ще продължи до април.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна