Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът не даде ход на делото за наводнението в с. Бисер от 2012 г.

| обновено на 29.01.21 в 11:52

Районен съд - Харманли не даде ход на делото за наводнението на харманлийското село Бисер станало през 2012 година, както бе планирано за днес. Причина за отлагането е в нередовното призоваване на част от свидетелите. Единственият обвиняем е тогавашният областен управител на Хасково Ирена Узунова. Според прокуратурата като длъжностно лице тя не е изпълнила задълженията си за планиране на защита при бедствия. В резултат на това на 6 февруари 2012 г. в харманлийското село Бисер причинила наводнение по непредпазливост - скъсване на стената на язовир "Иваново", като е последвала смъртта на осем души. 

„Разследването е изключително тежко и затова продължи толкова много време. Това, че сме внесли обвинителен акт, показва нашата позиция. Представили сме всички доказателства, които считаме, че подкрепят нашата обвинителна теза“, заяви прокурор Румяна Зайкова.

Ирена Узунова обясни, че не се чувства виновна: "Обвинението от самото начало казах, че го приемам като огромно недоразумение, което с днешна дата се надявам да не се превърне в съдебна грешка. Не съм аз отговорният човек за случилото се бедствие в село Бисер през 2012 година".
Следващото заседание е насрочено за 23 март.

Делото трябваше да започне на 16 декември миналата година, но беше отложено заради нередовно призоваване на част от наследниците на пострадалите и заради невъзможността да се спазват противоепидемичните мерки в открито заседание.

При бедствието преди 9 години се къса стената на язовир „Иваново“, висока вълна заля селото, загинаха 8 души, десетки домове и стопански постройки бяха разрушени.

Ирена Узунова трябва да отговаря в качеството си на длъжностно лице, областен управител тогава, че не е изпълнила задълженията си за планиране на защита при бедствия и не е организирала разработването на областен план при бедствия съвместно с централната и местната власт. Тя не е контролирала изпълнението на превантивни мерки, не е осъществила необходимата организация и техническа експлоатация на язовира и не е осъществила поддръжката и ремонтно възстановителните му дейности.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени