Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен: Договорът на ЕС с "АстраЗенека" съдържа обвързващи поръчки за ваксини

Договорът ще бъде официално публикуван до края на деня

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Договорът на Европейския съюз с компанията "АстраЗенека" (AstraZeneca) за нейната ваксина срещу Covid-19 съдържа обвързващи поръчки (задължение за изпълнение), заяви в петък ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитиран от Ройтерс.

Председателят на ЕК потвърди, че с оглед на спора относно доставките на Covid ваксината, този договор с "АстаЗенека" ще бъде публикуван по-късно през деня и добави, че компанията не е дала правдоподобна причина за забавяне на доставките.

Тя също така заяви, че в договора за AstraZeneca няма определен ред на доставки. "От AstraZeneca зависи как ще управляват доставките", посочи тя и подчерта, че "има обвързващи поръчки и в това отношение договорът кристално ясен".

ЕС влезе в сериозен спор с компанията AstraZeneca, която си партнира с британския Оксфордски университет при разработването на Covid ваксина, след като производителят на лекарства заяви миналата седмица, че ще намали доставките през първото тримесечие поради производствени проблеми в белгийска фабрика.

Европейски представители заявиха, че това означава, че ЕС ще получи 31 милиона дози през периода, или с 60% по-малко от първоначално договореното, което ще доведе до допълнително изоставане в процеса на ваксинация спрямо имунизационните кампании в Израел, Великобритания и САЩ.

"Има обвързващи поръчки и договорът е кристално ясен", каза Фон дер Лайен пред радио Deutschlandfunk, добавяйки, че съдържа ясни суми за доставка за декември и първите три тримесечия на 2021 година.

„AstraZeneca също така изрично ни увери в този договор, че никакви други задължения няма да попречат на договора да бъде изпълнен“, добави тя.

Коментарите на фон дер Лайен противоречат на изявленията на главния изпълнителен директор на "АстраЗенека" Паскал Сорио, който заяви във вторник, че договорът на ЕС се основава на клауза за "най-добри усилия" и не ангажира компанията с конкретен график за доставки.

Сорио също заяви, че ЕС е закъснял да сключи договор за доставка, така че компанията не разполага с достатъчно време, за да изглади производствените проблеми във фабрика за ваксини, управлявана от партньор на "АстраЗенека" в Белгия.

Фон дер Лайен заяви, че каузата за „най-добри усилия“ е валидна само докато не е ясно дали AstraZeneca може да разработи ваксина.

ЕС иска да публикува редактирана версия на договора по-късно в петък, каза тя.

Договорът на ЕС с AstraZeneca е предварително споразумение за закупуване на доставка на поне 300 милиона дози, при условие че ваксината е одобрена като безопасна и ефективна, като дозите се доставят на етапи.

Очаква се по-късно днес тази ваксина да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна