Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акциите на J&J поевтиняват с близо 4%, а тези на Novavax поскъпват с над 40%

Акциите на Johnson & Johnson поевтиняват с близо 4% на извънборсовата търговия на Уолстрийт след като американският фармацевтичен гигант представи резултати от проучване в последна фаза, които показват, че ефективността на разработена от нея коронавируса е сравнително ниска - 72% при изследване в САЩ, 66% при изследване в Латинска Америка и едва 57% ефективност в Южна Африка, където се разпространява един от най-заразните и опасни варианти на Covid-19.

Акциите на Novavax пък поскъпват с над 40%, след като американската компания за разработване на ваксини обяви по-рано през деня, че ефективността на нейната Covid ваксина е около 90%. Ваксината на Novavax е първата, при която е доказан ефектът срещу новия "британски" щам на Covid-19.

Ефективността на ваксината на Novavax спрямо южноафриканския щам на коронавируса е обаче едва 49,4%.

В същото време акциите на компанията Moderna, чиято коронавирусна ваксина е с ефективност от близо 95%, поскъпват след резултатите от проучване на J&J с близо 20% преди старта на официалната американска търговия.

Американските фондови фючърси също реагираха негативно на сравнително ниската ефективност на ваксината на J&J, като за кратко и трите водещи индекса се понижиха с по около 1%. Последва обаче париране на част от тези загуби и малко преди старта на търговията на Уолстрийт фючърсите на DJIA се понижават с 0,6%, на S&P 500 с 0,42% и на технологичния индекс Nasdaq100 с 0,53%.


От една страна ефективността на ваксината на J&J е доста по-ниска от тези на Pfizer/BioNTech и Moderna, но пък се поставя само с една доза и е много по-лесна за съхранение - в обикновен хладилник до три месеца. В същото време проучването  на Johnson & Johnson отчита и 85% ефективност на ваксината при спиране на тежки Covid заболявания и предотвратяване на хоспитализация срещу множество варианти на коронавируса 28 дни след имунизацията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна