Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕK разреши Covid ваксината на "АстраЗенека" в Европейския съюз

Снимка: John Thys/Reuters

Европейската комисия разреши употребата на ваксината срещу Covid, произведена от компанията "АстраЗенека", заяви в Туитър председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен.

"Току-що разрешихме ваксината на AstraZeneca за пазара на ЕС след положителната оценка от Европейската агенция по лекарствата. Очаквам компанията да достави 400-те милиона дози, както е договорено. Ще продължим да правим всичко възможно, за да осигурим ваксини за европейците, нашите съседи и партньори по целия свят", написа още Фон дер Лайен.

По-рано в петък Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръча ваксината на "АстраЗенека" за одобрение, а часове преди това Европейската комисия публикува редактирана версия на договора на ЕС с "АстраЗенека".

Решението идва преди среща на Урсула фон дер Лайен с ръководители на фармацевтични компании, за да обсъдят възможните закъснения в доставката на ваксини и новите варианти на коронавируса.

Председателят на ЕК ще се срещне в неделя с изпълнителните директори на AstraZeneca, Pfizer, Moderna, Sanofi, Johnson & Johnson, BioNTech и Curevac, съобщи по-рано днес немският в-к "Ханделсблат". Според източници от ЕС, на срещата ще разгледа забавянето на доставките на коронавирусните ваксини и способността на компаниите да реагират на появата на нови варианти на вируса.

Съобщава се също така, че бившият ръководител на подразделението за ваксини на GlaxoSmithKline, Монсеф Слауи, ще служи като посредник между фирмите и ЕС. Той е работил и като главен съветник в Operation Warp Speed, програма за коронавирусна ваксинация на администрацията на бившия американски президент Доналд Тръмп.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна