Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инфантино обеща пълни стадиони на световното

Джани Инфантино
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на ФИФА - Джани Инфантино заяви, че световното първенство по футбол в Катар през 2022 година ще се проведе с фенове по стадионите. Заради пандемията от коронавирус редица турнири се проведоха и предстоят да се състоят с ограничен брой зрители или дори пред празни трибуни.

"Ще има пълни стадиони. Ковид-19 ще бъде победен с времето, ние ще се научим да живеем с това", заяви Инфантино.

Световното първенство в Катар ще се проведе от 21 ноември до 18 декември 2022 година. Това ще бъде първият шампионат на планетата в историята, който ще се играе през зимата. 

Същевременно ФИФА ще си съдейства със Световната здравна организация (СЗО) по програмата за "широк достъп на ваксини за коронавируса, лечение и диагностика". Инфантино и бившият английски национал Майкъл Оуен дадоха начало на кампанията днес.

"Всички ние трябва да изиграем роля в глобалната битка срещу коронавируса. Призоваваме всички хора да помогнат за набавянето и разпространяването на ваксини и тестове до всички краища на планетата", каза Инфантино по време на пресконференция.

ФИФА ще започне официално кампанията по време на Световната клубна купа в Доха през този месец. Това ще се случи посредством промоционални видео материали, включващи популярни футболисти и треньори. Един от горепосочените е Оуен.

"За футбола е важно да бъде част от обществото и да адресира подобни проблеми", каза бившият нападател на Ливърпул.

"Може би децата по света ще слушат по-внимателно, ако Оуен или друга легенда им кажат да си мият редовно ръцете, отколкото някой политик или лекар", добави Инфантино.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!