Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: На всички германци ще бъде предложена Covid ваксина до есента

Федералният канцлер Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в понеделник, че страната ще може да предложи ваксина срещу COVID-19 на всички свои пълнолетни граждани до края на лятото.

Меркел отбеляза, че темповете на доставяне на ваксини може да варира в зависимост от производителите, но подчерта, че както в най-лошия сценарий, така и в най-добрия случай, крайният срок до края на лятото е малко вероятно да бъде преместен, съобщава Ройтерс.

Според нея дори при сценарий, при който не се появят ваксини на американската Johnson & Johnson и на германската CureVac, Германия ще може да предложи на всеки възрастен гражданин на страната ваксинация до края на лятото.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че има основателни причини за бавния процес на ваксиниране на населението на Европейския съюз срещу Covid-19, преда Франс прес.

Тя изтъкна решението да се търси редовно, а не спешно одобрение на Covid ваксините с цел изграждане на обществено доверие и решението за придържане към предписания интервал между двете дози като причини за по-бавното темпо.

"Пътят в някои моменти беше по-бавен, но мисля, че имаше основателни причини за това", каза тя пред журналисти след среща с регионални лидери и представители на фармацевтични компании и Европейската комисия.


Меркел обясни, че преговорите на Еврокомисията с фармацевтичните компании производителки на ваксините са продължили по-дълго заради въпроса за отговорността за качеството на препаратите.
"Преговорите се проточиха по въпроса за отговорността, като ЕС искаше да гарантира, че компаниите ще се съгласят", каза тя.

Освен това Еврокомисията е решила да не жертва защитата на личните данни, за разлика от Израел, който в замяна на по-бърза и по-масова ваксинация е предложил на "Файзър" и "Байонтех" изчерпателни данни за имунизираните си граждани. Компаниите са поискали подробна статистика, за да следят за ефективността на техните ваксини.

"По същия начин ЕС избра да не жертва защитата на данните, за разлика от Израел, който предложи данни за своята кампания за имунизация в замяна на дози от ваксината на BioNTech/Pfizer, отбеляза  Меркел.

"Вярно е, че в някои региони темпото на ваксинация стана по-бавно, но имаше основателни причини то да бъде по-бавно“, каза немският канцлер.

ЕК и правителствата на Европейския съюз са подложени на критики за постигане на по-бавен напредък във ваксинирането на населението срещу коронавируса, отколкото Великобритания, Израел и САЩ, особено след като ключови доставчици намалиха прогнозите си за доставки на ваксините.

"Ще останат проблеми с ваксинацията през първото тримесечие", заяви кметът на Берлин Михаел Мюлер на същата пресконференция, докато баварският премиер Маркус Зьодер призна, че изчакването ще е изпита за търпението на обществеността.

Меркел добави, че все още не е ясно дали имунитетът ще трябва да се подновява всяка година и предупреди, че няма абсолютна сигурност. Вариант на коронавируса все още може да провали всички планове, предупреди още тя.

"Ако например се появи мутант, при който ваксината не работи, тогава започваме отначало", посочи немският канцлер.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна