Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глоби и наказателни обвинения в Хърватия заради отворени кафенета

Загреб, 22 януари 2021
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпреки забраната и строгите санкции за нарушаване на епидемиологичните мерки, в Хърватия бе отворено едно кафене в Трогир и едно в Оточац, след което последва реакция на полицията, съобщи "Танюг". Кафенетата бяха затворени, а срещу собствениците бяха повдигнати наказателни обвинения.

Ресторантьорката от Трогир Лучия Барада Франа вчера реши да отвори своето кафене, което се намира на бензиностанция и по този начин да изрази недоволството си от мерките на правителството, поради които от месеци не работи.

Тя заяви за загребския портал "Дневник", че е отворила кафенето, ръководейки се от инициативата на много ресторантьори във "Фейсбук", но се оказало, че никой друг не е направил същото.

Последвала намеса на полицията, която видяла отвореното кафене, в което имало седем клиенти, чиито данни били взети от полицаите.

Казах им и на тях - всичко, което искам, е правото си на труд, имам дете, с което живея сама, на ръба съм на оцеляването. Притиснаха ме до стената. Плащам на държавата всичко, което трябва, не съм в черния списък, но не мога да живея с 4 хиляди куни (520 евро), заяви Барада Франа.

И в Оточац полицейски служители санкционираха 28 годишен собственик на кафене заради основателно подозрение, че извършил наказуемото деяние "разпространяване и пренасяне на зараза".

Кафенето в Оточац е било затворено, а срещу собственика е повдигнато обвинение.

И срещу един собственик на фитнес салон в Загреб вчера бе повдигнато обвинение за нарушаване на епидемиологичните мерки, отбелязва "Танюг".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна