Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиване на европейската икономика през последното тримесечие на 2020 г. заради новия локдаун

Икономиката на еврозоната се сви относително сдържано през четвъртото тримесечие на 2020 г. с оглед на въведените нови строги противоепидемични мерки и локдауни на стария континент заради силната втора вълна на Covid-19.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната се понижи през последното тримесечие на миналата година с 0,7% спрямо третото тримесечие, когато отбеляза силен ръст от 12,4% след срив с 11,7% през второто тримесечие в резултат на първоначалния шок от коронавирусната пандемия през миналата пролет. Очакванията на финансовите пазари бяха за по-силен спад на БВП с близо 1% в края на 2020 г.

Спрямо последните три месеца на 2019 г. БВП на 19-те членки на единния валутен блок се понижи с 5,1% след свиване с 4,3% през третото тримесечие на 2020 г. и с цели 14,7% през второто, докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за спад с 5,3 на сто.

Това показва експресната оценка на европейската статистика Евростат.

Нива на растеж на БВП спрямо същото тримесечие на предходната година


В рамките на целия Европейски съюз брутният вътрешен продукт през четвъртото тримесечие на изминалата година се понижи с 0,5% спрямо третото тримесечие, когато скочи с 11,5%, следвайки срива с 11,4% през второто тримесечие на 2020 г. Спрямо година по-рано БВП на ЕС се понижи през последното тримесечие с 4,8% след свиване с 4,2% през третото тримесечие и с цели 13,9% през периода април - юни 2020 г.

Според първата оценка на Евростат БВП на еврозоната се сви през цялата 2020 г. с 6,8%, а в рамките на ЕС с 6,4 на сто.

Европейската статистика отбелязва, че тези предварителни данни са базирани на постъпилите непълни данни и подлежат на ревизия.

Сред 19-те членки на еврозоната най-голям икономически спад през четвъртото спрямо третото тримесечие беше отчете в Австрия (понижение на БВП с 4,3%), следвана от Италия (понижение с 2,0%) и Франция (с 1,3%). Най-добър растеж на тримесечна база пък беше отбелязан в Литва (повишение на БВП с 1,2%) и Латвия (с 1,1%), но въпреки това БВП на всички страни членки остана на отрицателна територия в края на 2020 г.

По-сдържаното от очакваното свиване на икономиката на еврозоната през последното тримесечие се дължеше до голяма степен на макар и слабия растеж на БВП на Германия от 0,1% на тримесечна база (след ръст с 8,5% през третото тримесечие, последвал срива с 9,7% през второто), както и на изненадващо нарастване на икономиката на Испания с 0,4% (следвайки ръст с 16,4% през третото тримесечие и рекордния срив със 17,9% през второто).

Нива на растеж на БВП спрямо предходното тримесечие


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна