Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Твоят квартал е нашата кауза

Кога ли в София ще има парк за безопасно каране на велосипед?

4
Снимка: Петя Георгиева

Велосипедисти в Южния парк през последното лято са разкопавали зелените площи, за да си правят по-специални трасета за каране. Случва се обаче начертаният маршрут да прекосява пешеходни алеи. Това повишава риска от сблъсъци на колоездачи и пешеходци.

Тревожният сигнал до Радио София изпрати Петя Георгиева, жител на кв. „Стрелбище“. Писмото ѝ е първото, по което в „Ритъмът на столицата“ реагираме под рубриката „Твоят квартал е нашата кауза“.

„Смятам, че това е недопустимо. Не трябва да се забранява на децата да карат, а да се обособи безопасно за целта място“, подчерта нашата слушателка.

Репортери са забелязали подобни проблеми и в други софийски паркове.

„Не знам дали такова място може да се оформи чрез гражданска инициатива, но мисля, че проблемът трябва да се реши от Столичната община, след като тя стопанисва парка“, каза още Петя Георгиева.
Вижте и снимките ѝ в галерията под публикацията
.


От „Велоеволюция“ са запознати с казуса.Търсили са контакти със Столичната община, за да се предвиди терен и да се създадат условия за практикуване на подобни спортове в софийски парк, съобщи Иво Делин, председател на сдружението. Запитването „отлежава“ в администрацията на София от около 6 години. Според Делин в три от 4-те големи парка на София има наклон и възможности за обособяване на трасе, каквото велосипедистите търсят, за да спортуват.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна