Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските лидери поискаха Навални да бъде освободен

"Европа е единна в призивите си за незабавното освобождаване на Алексей Навални. Апелираме също да спре преследването и насилието срещу протестиращите", написа в Туитър председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.
Руски съд постанови условната присъда на опозиционера Алексей Навални от 3 години и половина да бъде заменена с ефективна. Решението означава, че Навални отива в затвора за 2 години и 8 месеца, защото от присъдата бяха приспаднати 10-те месеца, които той прекара под домашен арест. От щаба на Навални призоваха за нови масови протести. 



"Осъждам присъдата на Алексей Навални с възможно най-силни думи. Призовавам Русия да изпълнява международните си ангажименти и да го освободи незабавно и безусловно", написа в Туитър председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел

"Осъждането на Алексей Навални е в противовес с международните ангажименти на Русия за върховенството на закона и основните свободи. То е срещу решението на Съда за правата на човека, което определи неговия случай като "произволен" и "против разума", написа в "Туитър" върховният представител по външната политика Жозеп Борел.

"Повтарям призива на ЕС за незабавното освобождаване на Алексей Навални. Не приемаме тази присъда - правосъдието не трябва да е политизирано. Протестиращите имат право на мирни демонстрации, както и да изкажат политическите си възгледи", написа в "Туитър" председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Изключително сме загрижени за сигурността на Алексей Навални. След като не успяха да го отровят, руските власти просто го тикнаха в затвора. Нищо не оправдава тази присъда. Очакваме категорично заклеймяване от страна на върховния представител Жозеп Борел на този политически процес", написа в "Туитър председателят на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер.

"Присъдата на Навални не е само нечестна и нелогична. Посланието на Путин е много просто - справедливостта и логиката нямат място тук. Мога да направя всичко на всеки", написа евродепутатът от "Обнови Европа" Ги Верховстадт. За освобождаването на Навални и останалите арестувани мирно протестиращи призова председателят на външната комисия в Европейския парламент Дейвид МакАлистър.


Германиският външен министър Хайко Маас осъди присъдата. По думите му тя е "горчив удар" за върховенството на закона в Русия. Той настоя за незабавното освобождаване на Навални. Лондон и Съединените щати също поискаха безусловно и незабаво освобождаване на Навални. 

България: Решението е неприемливо!

Българският външен министър Екатерна Захариева написа в Туитър, че решението на руския съд е неприемливо. 



Русия: Исканията сякаш са писани под индиго
Западните страни публикуват изявления с искане да бъде освободен блогърът Алексей Навални сякаш писани под индиго и това показва тяхното откъсване от действителността. Такова мнение изрази говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна