Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миню Стайков излиза от ареста

| обновено на 03.02.21 в 18:00
Снимка: БГНЕС

Бизнесменът Миню Стайков излиза на свобода. Това става две години и половина след ареста му.

Заради опасността мярката му за неотклонение да се превърне в предварително изтърпяване на неналожена присъда Специализираният апелативен съд промени  постоянния му арест в домашен.

Решението идва след десетки съдебни откази по молби на Стайков за по-лека мярка за неотклонение. Откази, които подсъдимият за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и злоупотреба с еврофондове, получаваше дори когато присъстваше в съдебната зала в инвалидна количка.

Решението да си отиде у дома, а домашният му арест да бъде контролиран с електронна гривна, беше взето с два на един гласа.

Според съдиите Румяна Илиева и Даниела Врачева делото срещу Стайков е към края си и са разпитани почти всички свидетели. Той не е осъждан. Няма данни за наличие на опасност да извърши друго престъпление, а все още съществуващата опасност да се укрие, ще бъде преодоляна с видеонаблюдението.

Според председателят на състава и докладчик по делото Галя Георгиева, която остана малцинство, промяната на мярката за неотклонение на бизнесмена може да компрометира делото преди края му. Заради финансовите си възможности Миню Стайков можел да се укрие дори и с гривна за проследяване, пише в особеното мнение на Георгиева.

Определението е окончателно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна