Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дипломат №1 на ЕС е на визита в Москва

| обновено на 04.02.21 в 18:11
Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел пристигна на тридневно работно посещение в Москва. Утре Борел ще разговаря с руския министър на външните работи Сергей Лавров, предава от Москва кореспондентът ни Ангел Григоров. 

Очаква се по време на преговорите Жозеп Борел да повдигне въпроса за съдбата на опозиционера Алексей Навали, който беше осъден във вторник на 2 години и 8 месеца затвор. Слез обявяването на присъдата Борел заяви, че тя противоречи на международните ангажименти на Русия в областта на върховенството на закона и основните свободи. Не днешния си брифинг говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова определи реакциите на западните лидери като „координирана информационна кампания, която цели възпиране на Русия и намеса във вътрешните й работи“: 

"Цялата енергия, която се изразходва за критика на нашата страна трябва да се използва за мирни цели, а именно за решаването на въпроси, които са актуални за гражданите на вашите страни – страните от Европейския съюз и НАТО". 

По повод утрешните преговори между Жозеп Борел и Сергей Лавров Захарова заяви: 

"Ще повдигнем всички тези въпроси за недопустимите изказвания, за псевдо-оценките, за изкривяването на фактите утре по време на преговорите на Сергей Лавров с върховния представител на Европейския съюз по външните работи г-н Борел, който пристига на посещение в нашата страна. Напомням, че посещението е планирано". 

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призова Европейския съюз да не обвързва перспективите на отношенията си с Русия със случая „Навални“.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна