Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЦБ запази почти нулевата си лихва и размера на програмите за "количествени облекчения"

Английската централна банка остави основния си лихвен процент непроменен на историческо дъно от 0,1%, като в същото време запази без промяна и своите стимулиращи програми за покупки на активи, известни като "количествените облекчения", определяйки като подходяща настоящата позиция на банката по отношение на паричната и лихвена политика.

Банката намали рязко своята основна лихва на две извънредни заседания през месец март 2020 г. (по време на първата национална карантина и блокада) с общо 65 базисни пункта до рекордното настоящо дъно от 0,1%, като от тогава насам АЦБ разшири на три пъти програмата си за покупки на държавни и корпоративни облигации с общо 450 млрд. паунда до 895 милиарда.

Днешното решение на централната банка за запазване на почти нулевата лихва беше взето единодушно с 9 на 0 гласа, като с пълно единодушие беше решено и запазването на програмата за покупки на държавни облигации за общо 875 млрд. паунда и на тази за покупките на корпоративни облигации за 20 млрд. паунда.

Очаква се БВП на Обединеното кралство да се повиши слабо през четвъртото тримесечие на 2020 г. до ниво около 8% по-ниско от това през последните три месеца на 2019 г. Това е значително по-силно от очакваното в доклада на АЦБ през миналия ноември. Докато мащабът и широтата на действащите в момента Covid ограничения означават, че се очаква те да повлияят на икономическата активност по-силно от рестрикциите през последното тримесечие на 2020 г., не се очаква тяхното въздействие да бъде толкова силно, колкото през второто тримесечие на миналата година по време на първия локдаун в Обединеното кралство.

АЦБ каза, че очаква свиване на британската икономика с 4% през първите три месеца на 2021 г., което е в пълен контраст с ноемврийския доклад на централната банка, но в същото време прогнозира това да бъде последвано от бързо възстановяване към нивата от преди коронавирусната пандемия по-късно през 2021 г.

Очаква се БВП да се възстанови бързо към нивата от преди Covid кризата по-късно през настоящата година, тъй като се предполага, че програмата за ваксинация ще доведе до облекчаване на свързаните с Covid ограничения и опасенията за здравето на хората. Прогнозата се подкрепя и от вече обявените значителни подкрепящи мерки чрез фискалната и парична политика, отчита АЦБ.

Ръстът на световния БВП се забави през четвъртото тримесечие на 2020 г., тъй като нарастването на случаите на Covid-19 и последващите рестрикции за ограничаване на разпространението на коронавируса натежаха върху икономическата активност, посочи АЦБ и допълни, че от предходното заседание насам финансовите пазари са останали устойчиви.

Английската централна банка отбеляза, че перспективите за икономиката остават необичайно несигурни. Това зависи от развитието на пандемията, мерките, предприети за защита на общественото здраве и как домакинствата, предприятията и финансовите пазари реагират на тези развития.

АЦБ ще продължи да следи отблизо ситуацията. Ако перспективите за инфлация отслабнат, Комитетът по парична политика (MPC) е готов да предприеме всички необходими допълнителни действия. Комитетът не възнамерява да затяга паричната и лихвена политика поне докато няма ясни доказателства, че е постигнат значителен напредък в премахването на свободния капацитет и устойчивото постигане на целта за инфлация от 2 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна