Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Уестингхаус Електрик Швеция“ ще проучва алтернативно гориво за АЕЦ „Козлодуй“

| обновено на 04.02.21 в 18:08
Церемонията по подписване на споразумението, на която присъстваха Бойко Борисов и Херо Мустафа.
Снимка: Пресслужба на МС

АЕЦ „Козлодуй“ сключи договор с „Уестингхаус Електрик Швеция“ за разработване на анализи на безопасността за лицензиране и внедряване на алтернативен тип ядрено гориво за V блок на атомната ни централа.

Премиерът Бойко Борисов определи договора като поредна стъпка на България за енергийна диверсификация.

„Стъпките в България в момента са геостратегически в защита на националната ни сигурност“, подчерта премиерът Бойко Борисов.

Той припомни сделката за изтребителите Ф-16, придобиването на 20-те процента от терминала за втечнен газ в Александруполис, изграждането на интерконектора с Гърция, разширяването на газохранилището Чирен.

Затова и по думите му договорът за свежото ядрено гориво е поредна стъпка за диверсификация.

„Стъпка, защото изграждането на VII и VIII реактор в Козлодуй е изключително важно за България, тъй като ние много държим на ядрената енергетика. Тя е включена в Зелената сделка. Искам не само да окуража, да задължа ръководството на АЕЦ „Козлодуй“, Министерството на енергетиката - максимално бързо по тези теми, които изброих, да работят всеки ден“.

В присъствието на посланика на САЩ Херо Мустафа и посланика на Кралство Швеция у нас Катарина Рангнит министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза, че този договор между ядрената ни централа и „Уестингхаус“ е изпълнение на ангажимент.

„Процесът по пълната диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за България става необратим“.

Вицепрезидентът и управляващ директор на „Уестингхаус Електрик Швеция“ Азиз Даг смята, че „днешното споразумение с „Уестингхаус“ е предварително условие за следващите стъпки за доставки на ядрено гориво“.

Посланикът на САЩ Херо Мустафа посочи, че днешната стъпка увенчава с успех многогодишна работа в посока постигане на следващо равнище на диверсификация.

Посланикът на Кралство Швеция Катарина Рангнит отбеляза, че подписването на днешния договор ще бъде в полза не само за двете компании, но и за България и Швеция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна