Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издирват Атанас Скатов след падане при връщане в лагера под К2

| обновено на 05.02.21 в 12:09
Атанас Скатов
Снимка: БГНЕС

Българският алпинист Атанас Скатов е паднал при слизане от Лагер 3 към Базовия лагер след неуспешна нощна атака на втория по височина връх К2 (8611 м). 

Това съобщава в Туитър специализираната фирма за височинни експедиции Alpine Adventure Guides.

В съобщението се казва още, че причина за падането на Скатов е скъсано въже. Впоследствие тази информация бе опровергана

"Тялото му все още не е открито и екип от шерпи е по пътя да го търси", пишат още от фирмата.


От непалската фирма-организатор на експедицията съобщиха за БНР, че Скатов е паднал на място, където не може да бъде изпратен спасителен екип и затова натам ще лети хеликоптер. 

Около 11:30 часа българско време от Скарду е полетял хеликоптер на пакистанската армия, който ще направи оглед на района. Това съобщиха за БНР от пакистанската агенция, която обслужва експедицията на място. Свързахме се и с екипа на Скатов, но от там казаха, че нямат информация.

Българското външно министерство проверява съобщенията в медиите за изчезването на алпиниста и е в постоянна готовност да окаже необходимото пълно съдействие, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Ситуационният център на министерството е в контакт с посолствата ни в Пакистан и Китай. В посолството ни в Пекин вече действа кризисен център по случая.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени