Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата придоби монопол върху лотарийната игра кено през Закона за извънредното положение

Снимка: БГНЕС

Държавата да придобие монопол върху лотарийната игра кено. Това реши на първо четене мнозинството в Народното събрание с гласуваните промени през Закона за извънредното положение. 

С този закон се реши общините да получат отсрочка за връщане на стари задължения, а с препратка към Закона за семейните помощи доходът на доброволните приемни семейства се приравни с този на близките и на роднините на дете с над 90 процента увреждане. 

Пакетът от законодателни промени предизвика словесни сблъсъци в парламента

На първо четене депутатите удължиха срока, в който общините няма да бъдат санкционирани, ако имат неизплатени безлихвени кредити към централния бюджет. Така, ако не са успели да ги изплатят до 1 януари т.г., те ще могат да го направят до 2 месеца след края на извънредната обстановка. 

Напрежение в пленарната зала предизвикаха промените в Закона за хазарта. Опозицията атакува наложената практика през Закона за извънредното положение да се правят промени в редица други закони и особено промяната в Закона за хазарта през преходни и заключителни разпоредби. 

Социалистът Румен Гечев коментира: 

"Дами и господа от организираната престъпна група, лъскайте обувките, защото след 4-ти април ви предстоят много интензивни и вълнуващи разговори". 

Вносителите от ГЕРБ обясняват, че промяната е поискана от НАП заради неясното разписване на разликата между тото; лото; кено и бинго в Закона за хазарта

Депутатът от БСП Надя Клисурска видя в промените в Закона за семейните помощи предизборен ход на управляващите

"Аз нямам нищо против за уравниловката и за възможността те да получават тази подкрепа. Но целият този компот, който ни се предлага, е тоталното лобиране по определени сектори". 

Репликира ѝ Светлана Ангелова от ГЕРБ: 

"Това ли сте вие социално-отговорната партия БСП". 

Депутатът Йордан Цонев от ДПС настоя, партии с достатъчен брой депутати да сезират Конституционния съд заради промяната в държавния бюджет през Закона за извънредното положение. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна