Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел се въздържа от санкции на "Северен поток 2"

Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в петък, че Германия остава отдадена на споразумението за газопровода "Северен поток 2" и няма да проучва екстериториални санкции срещу изграждането на руския тръбопровод.

Съобщението идва в противоречие с решението на САЩ да наложат санкции на руските кораби, изграждащи тръбопровода.

Меркел увери, че разногласията между Германия и САЩ не вредят на двустранните отношения и обеща да "намери решение" на съществуващите различия.

На съвместна виртуална пресконференция с френския президент Еманюел Макрон тя посочи, че засега Германия се придържа към позицията си в полза на газопровода "Северен поток 2", срещу който се противопоставят САЩ и голяма част от Европа.

"Във връзка със събитията в Русия, вече казахме, че си запазваме правото да продължим санкциите, особено срещу лица. Засега позицията по„ Северен поток 2 “не се влияе от това. Това е проект, за който знаете позицията на федералното правителство ", каза още Меркел.

Канцлерът също така осъди руското експулсиране на германски дипломати като поредната стъпка на Москва, която я отдалечава от върховенството на закона, съобщава Ройтерс.

По-рано в петък Русия обяви експулсирането на дипломати от Швеция, Германия и Полша, като ги обвини, че са участвали в незаконни протести миналия месец срещу затварянето на критика на Кремъл Алексей Навални.

"Считаме това експулсиране за неоправдано", каза Меркел пред репортери след видеоконференция по въпросите на отбраната и сигурността с френския президент Еманюел Макрон, като добави, че двамата са получили новината за експулсирането по време на срещата.

Ангела Меркел също така заяви, че Германия е готова да бъдат продължени санкциите срещу Русия, включително срещу руски лица, но заяви, че е "дипломатическо задължение" да се поддържат отворени канали за комуникация с голямата източна съседка на Европа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна