Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папата осъди преврата в Мианма

Папа Франциск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск се обяви днес категорично срещу военните лидери в Мианма, които извършиха преврат в началото на тази седмица. Той изрази своята "солидарност с народа" на страната и поиска лидерите да служат на общото благо и да се стремят към "демократична" хармония, предаде "Ройтерс".

Светият отец заяви в неделната си проповед, че следи ситуацията в Мианма, която посети през 2017 г., "с дълбока загриженост".

Военни в Янгон, Мианма, 2 февруари 2021 г.

Десетки хиляди хора демонстрираха днес на различни места в Мианма, за да се обявят против преврата от 1 февруари и да поискат освобождаване на лидерката Аун Сан Су Чжи.
Това са най-масовите протести от революцията през 2007 г., помогнала да се тръгне към демократични реформи, посочва "Ройтерс".

Папата каза, че в този деликатен момент иска още веднъж да заяви своята духовна близост с народа на Мианма, към когото са насочени неговите молитви и солидарност.

"Моля се, тези, които са на отговорни постове в страната, да демонстрират искрена готовност да служат на общото благо, да насърчават социалната справедливост и националната стабилност в интерес на хармонично и демократично съвместно съществуване", каза Светият отец.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!