Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки хиляди на протест в Мианма срещу военния преврат

| обновено на 07.02.21 в 11:11
Протестът в Янгон срещу военния преврат.
Снимка: БТА

Десетки хиляди жители на Мианма протестираха срещу военните, завзели властта. Протестите се състояха въпреки цензурата на интернет и арестите, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Протестиращите планираха да се съберат пред сградата на кметството в град Янгон, но зоната бе блокирана от военните. В резултат на това групи демонстранти организираха протестни шествия по улиците на града, където бяха разположени сили за борба с безредиците.

Протестиращите настояваха военните да уважат резултатите от изборите в Мианма и скандираха за освобождението на „Мама Су“, визирайки Аун Сан Су Чжи.

Протестиращи тракаха и с капаци на тенджери в опит да „изгонят демоните“, визирайки военните, завзели властта.

Протест имаше и в град Мандалей.

Вчера десетки хиляди души също протестираха в няколко градове на Мианма срещу извършителите на преврата на 1 февруари, сложил край на крехкия демократичен преход, продължил едва 10 години в азиатската страна.

Днес кадри от протестите в Янгон бяха предавани на живо във Фейсбук въпреки разпореждането на военните за временно блокиране на интернет и на социалните мрежи.

Според специализираната организация Нетблокс интернет функционира в Мианма на 14 процента от обичайното си ниво.

В петък хунтата нареди да бъдат блокирани Туитър и Инстаграм. "Фейсбук" беше блокиран по-рано през седмицата, макар и не напълно ефективно.

Продължават арестите

Над 160 души са задържани по данни на базираната в Янгон Асоциация за подпомагане на политическите затворници.

Още в деня на преврата самата Аун Сан Су Чжи бе арестувана, а след това и обвинена, че нарушила търговски разпоредби. Тя е под домашен арест в резиденцията си в столицата на Мианма Найпидау.

Аун Сан Чу Чжи бе силно критикувана от международната общност заради пасивността си по време на кризата с рохингите, но нейните сънародници продължават да я почитат. На последните избори нейната партия Национална лига за демокрация победи и това уплаши генералите в Мианма, че може да се стигне до промяна в Конституцията, която сега е благосклонна към военните.

Именно затова военните извършиха преврат, като обявиха, че са го направили заради, както те казаха, огромните изборни измами по време на парламентарния вот през ноември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Чудотворната икона на Света Богородица Троеручица

Бдение за празника на чудотворната икона на света Богородица Троеручица в Троянски манастир

Братството на Троянския манастир "Успение Богородично" организира тази нощ бдение по повод 12 юли, празник на чудотворната икона на света Богородица Троеручица, която се съхранява от векове в светата обител. Бдението, което братството на Троянския манастир организира в нощта на 11 срещу 12 юли, е възстановена традиция преди 10 години,..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Край на общественото обсъждане за промените при изпитите за кандидат-шофьорите

Завърши едномесечното обществено обсъждане на промените в наредбите за обучение и изпити на кандидатите за шофьори. Основните изменения са свързани с надграждане и подобряване функционалностите на информационната система за обучение и изпити на агенция "Автомобилна администрация". Видеоклипове с опасни ситуации на пътя се добавят в..

публикувано на 11.07.24 в 07:52
Бойко Василев

Бойко Василев: Урокът от войната в Босна не е научен

Урокът от войната в Босна не е научен. Никога не учим тези уроци.  Това заяви пред БНР журналистът Бойко Василев, който се връща от Босна с нов документален материал. Светът почита жертвите на геноцида в Сребреница "Връщам се от Сребреница. Видях няколко неща. Видях, че това престъпление е може би най-добре доументираното и проучено..

публикувано на 11.07.24 в 07:52

Дискусия на тема "Избори, медии и социални мрежи" в СЕМ

Съветът за електронни медии организира дискусия на тема "Избори, медии и социални мрежи. Тенденции в потреблението на медийно съдържание – доверие и дезинформация". На форума ще бъде представен детайлно докладът от фокусираното наблюдение на предизборната кампания за членове на Европейския парламент и за народни представители, извършено от..

публикувано на 11.07.24 в 07:49
Погребална церемония за 30 новоидентифицирани жертви в Мемориалния център  Поточари в Сребреница, 11 юли 2023 г.

Светът почита жертвите на геноцида в Сребреница

Днес се навършат 29 години от влизането на босненски сръбски части под командването на генерал Ратко Младич в мюсюлманския анклав Сребреница, при което са избити над 8 хиляди мюсюлмани - мъже и момчета. В края на май Общото събрание на ООН обяви с резолюция 11 юли за Международен ден в памет на жертвите на геноцида в Сребреница през 1995 г. по..

публикувано на 11.07.24 в 07:40

Румъния и Украйна подписват двустранно споразумение за сигурност

Увеличава се броят на подписаните от Украйна пактове за сигурност с нейните съюзници. Тези споразумения вече са 22. Днес се очаква Румъния да подпише двустранно споразумение за сигурност с Украйна, съобщи във Вашингтон румънският президент Клаус Йоханис. Вчера Украйна подписа споразумение в сферата на сигурността и с Люксембург. То..

публикувано на 11.07.24 в 07:29

Депутатите изслушват вътрешния министър за побоя над момче на к-г "Градина"

Депутатите започват ще изслушат днес служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов за пребитото момче от мъж в бар на плажа на къмпинг "Градина" край Созопол в нощта срещу 1 юли. Оказа се, че нападателят е полицай. Полицай от Бургас арестуван за побой в къмпинг "Градина" Предвидено е и изслушване на служебния министър на..

публикувано на 11.07.24 в 07:22