Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вносителите на импийчмънта: Очевидна е вината на Доналд Тръмп

Вносителите от Демократическата партия на САЩ на процедурата по импийчмънт заявиха в предварителен доклад, публикуван във вторник, че "вината на бившия американски президент Доналд Тръмп е очевидна".

"Тъй като вината на президента Тръмп е очевидна, той се опитва да избегне отговорността за подбуждане към метеж на 6-и януари, като се аргументира, че Сенатът на САЩ няма юрисдикция да осъжда длъжностни лица след напускането на техния пост. Аргументът на президента Тръмп за юрисдикцията е едновременно погрешен от конституционна гледна точка и опасен по отношение на практиката на Сената. Това би оставило Сената безсилен да държи президентите отговорни за неправомерно поведение, извършено близо до края на мандата им", казаха вносителите на импийчмънта.

Тръмп беше подложен на процедура по импийчмънт само седмици преди края на неговия президентски мандат, след като негови привърженици нахлуха в сградата на Капитолия на САЩ на 6 януари. Процедурата по импийчмънт срещу Тръмп е първата в историята, която се провежда след напускане на президент от длъжността, която заема, и първия път, когато президентът е подложен на импийчмънт два пъти по време на неговия мандат.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна