Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчеларите празнуват на фона на много нерешени проблеми в сектора

| обновено на 10.02.21 в 09:51
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес Българската православна църква чества Свети Харалампий Чудотворец и Света Валентина. Празнуват пчеларите, а в храмовете се освещава меда.

В навечерието на празника стана факт електронната платформа за регистрация на пчелари и земеделски стопани. Нейната цел е собствениците на пчелни кошери навреме да бъдат информирани за предстоящо пръскане с пестициди. На този етап обаче напрежението между пчелари и земеделци продължава, сподели Михаил Михайлов – председател на Съюз на българските пчелари, според когото: "Некоректните земеделци, които пръскат с неразрешени препарати, не са се регистрирали в тази система. Освен това, много от пчеларите настояват уведомлението за пръскане да става, както до сега, на хартиен носител, а не чрез SMS. Само съобщение на хартия може да бъде признато като доказателство в съда, при евентуално дело, заведено от пчелар, SMS-те не се признават".

Проблемите в бранша все още стоят на дневен ред е стават все по-сериозни, каза още Михаил Михайлов. "Няколко са основните проблеми. Единият е с масовия мор на пчели, особено в Северна и Североизточна България, където има много обработваеми площи. Другият е свързан с намаляването на кошерите и пчеларите. Само за последните години броят на кошерите е намалял от 30 хиляди на 13 хиляди. Стои и проблемът с обидно ниската изкупна цена на меда - тя е 3.20 лева за килограм, а на дребно цената достига до 12 лева."



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени