Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силно земетресение в Тихия Океан близо до Нова Зеландия

Снимка: архив

Властите на Нова Зеландия казаха на жителите по крайното северно крайбрежие да се отдалечат от плажовете и други крайбрежни зони поради очаквани вълни от океана след земетресение с магнитуд 7,7 по Скалата на Рихтер в Южния Тихи океан.

Националната агенция за управление при извънредни ситуации в Нова Зеландия заяви, че хората трябва да излязат от водата, извън плажовете и далеч от пристанищата, реките и устията в райони, които са в близост до труса.

"Очакваме крайбрежните райони на Нова Зеландия да изпитат силни и необичайни течения и непредсказуеми вълни на брега", се казва в изявлението на агенцията, съобщава Ройтерс.

Междувременно Австралийското бюро по метеорология заяви, че има опасност от цунами за офшорни австралийски острови и територии.

Европейският средиземноморски сеизмологичен център (EMSC) заяви, че епицентърът на земетресението с магнитуд 7,7 по Рихтер е бил на 417 км източно от Тадин, Нова Каледония, и е бил на дълбочина 10 км.

Земетресението беше последвано от поне още три труса в региона с магнитуд в диапазона от 5,7 до 6,1 за период от малко повече от час.

Американската система за предупреждение за цунами заяви, че предупреждението за цунами е в сила за Американска Самоа и че има потенциал за цунами в други региони, включително Вануату, Фиджи и Нова Зеландия.

Вълни, достигащи до ниво от 1 метър над нормалното ниво на прилива, са възможни за някои брегове на Вануату, Фиджи и Нова Зеландия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна