Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест пред китайското посолство в Янгон

Стотици хора се събраха днес на демонстрация пред китайското посолство в Янгон, като отправиха обвинения към Пекин, че подкрепя преврата в Мианма, предаде Ройтерс.

„Подкрепете Мианма, не подкрепяйте диктатори“, бе написано английски и китайски език на един от плакатите на демонстрантите.

„Китайските министри се държат по такъв начин, сякаш подкрепят военния преврат“, заяви пред журналисти един от протестиращите.

Китайското посолство за момента не е направило коментар във връзка с демонстрацията.

Посолството публикува късно снощи във Фейсбук изявление, с което отхвърли твърденията, че китайски самолети докарват технически персонал в помощ на преврата и изтъкна, че има единствено редовни полети, с които се внасят и изнасят стоки.

Достъпът до страницата на китайското посолство в Мианма във Фейсбук бе блокиран днес, посочва БТА.

В отговор на въпрос във връзка със слуховете, че Китай изпраща оборудване и специалисти по информационни технологии в Мианма, говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин заяви, че не знае за подобно нещо.

„Разпространяват се слухове и невярна информация за Китай по въпроси, свързани с Мианма“, каза Ван, като подчерта, че Китай внимателно следи случващото се в Мианма и се надява, че различните фракции в Мианма ще действат в интерес на националното развитие и стабилността на страната.

Но това, което ние установихме, е, че тя следва увеличението си с увеличение на заболеваемостта около 16 дни след най-високата стойност на заболяемост. В болниците имаме повече от 15% увеличение в сравнение с миналата седмица. Интензивните структури все още не са толкова натоварени, но и там има горе-долу такава зависимост, каквато е и със смъртността“.

Снощи стана ясно, че САЩ налагат нови санкции на отговорните за военния преврат в Мианма и на всички организации, свързани с тях.

Президентът Джо Байдън каза, че Вашингтон ще определи първата група санкционирани тази седмица и ще наложи строг контрол върху износа, а освен това ще бъде готов да наложи и допълнителни мерки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна