Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мианма прекрати работата на летището в Янгон до края на май

| обновено на 02.02.21 в 13:31
Военни в Янгон, Мианма, 2 февруари 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мианмар затвори днес международното си летище в Янгон, предаде Ройтерс. Това се случва след като вчера армията пое властта в страната.

Мениджърът на летището потвърди пред Ройтерс, че летището е затворено.

По-рано „Мианма таймс“ съобщи, че разрешенията за кацане и излитане са отменени за всички полети, включително за тези с помощи, до 31 май.

Днес се очаква Съветът за сигурност на ООН спешно да заседава по повод ситуацията в Мианма.

Стотици хора са арестувани при вчерашния военен преврат в Мианма.

Местни медии информират, че всички членове на управляващата партия Национална лига за демокрация, които са били в столицата Найпидо, били задържани. Мнозина от тях били там за новата сесия на парламента, която трябваше да започне в понеделник вечерта. Техните съпруги били поставени под домашен арест.

Водачката на Национална лига за демокрация и фактически премиер Аун Сан Су Чжи беше поставена под домашен арест в столицата, но ѝ разрешили да се разхожда от време на време в двора на къщата, съобщил партиен източник.

Сред другите задържани са партийни членове от етнически малцинства и виден филмов режисьор, който преди е бил арестуван от полицията заради критичен коментар във Фейсбук срещу военните.

Вчера военните отстраниха от постовете им 24 министри и заместник-министри и назначиха 11 нови. Девет от новоназначените министри са свързани с военните.

По-голямата част от министрите на седемте административни области в Мианма и първите министри на седемте щата обаче бяха освободени днес.

Националната лига за демокрация (НЛД), партията на арестуваната лидерка на Мианма Аун Сан Су Чжи, настоя днес за незабавното ѝ освобождаване и определи военния преврат като петно върху историята на страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени