Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Бобчева - зам.кмет на "Оборище":

"Къщата с ягодите" да бъде запазена във вида, в който съществува

"Къщата с ягодите" е емблематичен пример за архитектурно наследство, оставено на произвола на времето
Снимка: БГНЕС

“Нашето желание е "Къщата с ягодите" да бъде запазена във вида, в който съществува, но за съжаление, тъй като се води паметник на културата, самата районна администрация няма правомощия в тази насока. Ние нямаме отношение към казуса и ставаме само свидетели на всичко, което се случва там”, коментира зам.-кметът на район “Оборище” Надежда Бобчева.   

Тя припомни, че "къщата е в критично състояние и там всичко е въпрос на време", затова Надежда Бобчева се надява нещата да се развият по-бързо. Правомощия да се реши проблемът с къщата има кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова, както и главният архитект Здравко Здравков. Те са създали комисия, чрез която могат да кажат на собственика на имота какво може да направи.

Надежда Бобчева посочи също, че оградата на къщата също трябва да бъде възстановена във вида, в който е била, но от района могат да стигнат само до там - до оградата на имота. По думите ѝ се води диалог и получават сигнали за рушащата се къща, но един от основните проблеми е, че липсва информация и има липсващо доверие от страна на хората към институциите.

Според нея е необходимо да бъде отворена процедурата по възстановяването на сградата, да бъдат поканени широк спектър от специалисти, и целият процес да бъде публичен, за да е ясно какво се прави и как се изпълняват предписанията. 
Още за казуса - чуйте в разговора на Елена Пъневска в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!