Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Натиск над Борис Джонсън да сложи край на локдауна

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всички ограничения, свързани с коронавируса, трябва да бъдат вдигнати до края на април, това е посланието на група депутати от управляващата във Великобритания Консервативна партия към премиера Борис Джонсън.

Така наречената Група за ковидвъзстановяване, обединяваща скептично настроените към локдауните депутати, изпрати писмо до премиера, в което се казва, че няма оправдания Законът за коронавируса да остане в сила след ваксинирането на деветте приоритетни групи хора.

Вчера Борис Джонсън заяви, че планира „предпазливо и постепенно“ вдигане на ограниченията. Сформираната през ноември група като реакция срещу третия локдаун, получи подкрепата на 63 депутати, подписали писмото.

В него се посочва, че масовото ваксиниране означава, че премиерът трябва да изложи планове за завръщане към нормален живот от 8 март, определената от него дата за отваряне на училищата. Те призовават още пъбовете и ресторантите да бъдат отворени до Великден, когато две трети от населението ще бъде ваксинирано. А до края на април, когато всички девет приоритетни групи бъдат ваксинирани, трябва да приключи и действието на Закона за Covid-19.

Джонсън обеща на 22 февруари да изложи „пътна карта“ за вдигане на локдауна. Близо 14,6 милиона британци вече получиха първа доза ваксина. Това означава, че правителство е на път да постигне целта си да ваксинира 15 милиона души до 15 февруари или четирите най-уязвими групи хора.

От утре хора на възраст над 65 години са сред получилите покана за ваксиниране, което бележи навлизане във втората фаза на проекта.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна