Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отписваме в КАТ стари продадени коли до 2023 г.

| обновено на 14.02.21 в 14:49
Снимка: БГНЕС

Старите продадени коли ще може да ги отписваме в КАТ до 2023 година. Това предвиждат промени в закона за движение по пътищата, внесени от ГЕРБ. Целта е да се прекрати порочната практика на недобросъвестни купувачи, които не регистрират придобитото превозно средство и то продължава да е собственост на продавача. 

Стара кола, която е била продадена преди 27 декември 2017 година, но все още се води на името на продавача, вече ще може да бъде прехвърлена от него в КАТ само с договора за продажба. Това ще важи за случаите, в които купувачът не е прехвърлил собствеността на придобитото превозно средство в законоустановен срок.

В тези случаи продавачът на автомобила в  срок до 31 декември 2023 година ще може да предостави в „Пътна полиция“ при съответната областна дирекция на МВР копие на документ, който удостоверява извършената покупко-продажба. След предоставянето на документа, регистрацията на пътното превозно средство ще се прекратява служебно, с отбелязване в автоматизираната информационна система в КАТ по места. В нея освен прекратяването на регистрацията, ще се вписват данните на новия собственик и датата на прехвърляне на собствеността. 

Внесените промените в закона за движение по пътищата предвиждат разпоредбите да се прилагат и когато собствеността на пътното превозно средство е прехвърлена на лице, което не е български гражданин или договорът е сключен извън територията на България.

Вносителите от ГЕРБ мотивират поправките с възможност продавачът да защити правата си, като се позовават и на случаи, в които българските граждани са осъдени за престъпления, извършени с автомобили, чиито настоящи собственици не са извършили задължението да си сменят регистрацията на вече регистрираното пътно превозно средство.

До промяната в закона за движението по пътищата се стигна след сигнал на омбудсмана Диана Ковачева за множество жалби на граждани, осъдени неприсъствено от гръцкия съд на стотици хиляди лева и десетки години затвор, най-често за трафик на мигранти.

Причината е, че години наред, след като са продали автомобилите си, те продължават да се водят на тяхно име, тъй като не са прехвърлени на новите им собственици.

Последният случай е на млада бременна жена, която при завръщането си от Англия е задържана на летището в София и отведена в ареста, с искане за екстрадиция от гръцките власти, тъй като според международната система се води собственик на автомобил, продаден от нея още през 2015 г. Според гръцките власти тя е извършила деянието.

След тези случаи омбудсманът изпрати и конкретния текст до комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание, който е припознат от депутати от партия ГЕРБ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна