Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Захариева и съкровенията на Дамян Дамянов

Надежда Захариева
Снимка: Кирчо Стоичков

За мен е огромно удоволствие, когато хора на 90 години стават и рецитират стихове от първата книга на Дамян“. Това сподели в предаването „Нощен хоризонт“ Надежда Захариева.

Издателство „Ентусиаст“ преиздаде стихосбирката с най-емблематичните творби на обичания български поет Дамян П. Дамянов. Книгата носи заглавието „Съкровения“ и включва три цикъла с лирика на един от ярките таланти в новата българска литература - „Сърце“, „Българийо“ и „Няма да умра“. Съставител на това специално издание е съпругата на поета - поетесата Надежда Захариева. Името на Дамян П. Дамянов се е превърнало в символ за няколко поколения, а произведенията му - в непреходна съвременна класика. Редица родни изпълнители пеят песни по негови стихове. Сред тях е и примата на българската популярна музика Лили Иванова, която остава един от най-верните му приятели до края на дните му.

Според Надежда Захариева Дамян П. Дамянов е обичал болезнено България:

„Има невероятни стихотворения, посветени на неговата малка, но огромна за него родина. Освен това той беше признателен към всички големи поети на България, към големите личности, неговите съвременници. Има и цикъл лиричен пантеон, в който лирични герои са Дебелянов, Ботев, Левски, Иван Радоев, Добри Жотев, Климент Цачев - хора, които вече ги няма, негови приятели и вечните герои на България“.

„Стихове пиша с едничката мисъл да съборя стената между себе си и хората. Аз не мога да ида при тях, нека песните ми идат и им кажат, че ги обичам“, споделя Дамян П. Дамянов в първата си книга.

„Нямате представа каква върволица от хора беше почти ежедневно. Всеки, който идваше в София, от който и край да е дошъл, искаше да види любимия поет“, подчерта Захариева.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна