Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нгози Оконджо-Ивеала ще оглави Световната търговска организация

Нгози Оконджо-Ивеала
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С единодушие бившият министър на финансите на Нигерия и дългогодишен служител на Световната банка Нгози Оконджо-Ивеала беше избрана за нов генерален директор на Световната търговска организация. Така тя стана първата жена и първата африканка начело на тази институция.

Оконджо-Ивеала има подкрепата на 164-те членки на организацията, след като американският президент Джо Байдън одобри кандидатурата й, блокирана от предшественика му Доналд Тръмп. 

66-годишният нигерийски икономист ще заеме поста на 1 март. Тя е завършила Масачузетския технологичен институт и Харвард, където учат и четирите ѝ деца.

Необходима е силна Световна търговска организация, която да помогне за борбата с негативното икономическо въздействие на коронавирусната пандемия, заяви новоназначеният генерален директор на СТО д-р Нгози Окоджо-Ивеала.

"Очаквам с нетърпение да работя с членовете на организацията за оформяне и прилагане на политическите отговори, които са ни необходими, за да се се повиши отново глобалната икономика. Нашата организация е изправена пред много предизвикателства, но като работим заедно, можем заедно да направим СТО по-силна, по-гъвкава и по-добре адаптирана към днешните реалности", отбеляза тя.

Позицията на ръководител на СТО преди това беше заемана от Роберто Азеведо, който напусна поста през август 2020 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна