Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Pfizer ще достави на ЕС 200 млн. допълнителни дози ваксина

| обновено на 17.02.21 в 17:24
Снимка: БГНЕС

Компаниите Pfizer Inc. и BioNTech SE обявиха в сряда, че са постигнали споразумение с Брюксел за снабдяване на Европейския съюз с допълнителни 200 милиона дози от тяхната ваксина срещу Covid-19.

Очаква се всички допълнителни дози да бъдат доставени през 2021 г., като приблизително 75 милиона ще бъдат доставени през второто тримесечие на годината. Преди това ЕС закупи 300 милиона дози ваксини от двете компании.

"Работим неуморно, за да подкрепим по-нататъшното разгръщане на ваксинационните кампании в Европа и по света чрез разширяване на производствения капацитет. С това ново споразумение с Европейската комисия сега очакваме да доставим достатъчно дози, за да ваксинираме поне 250 милиона европейци преди края на годината", заяви в прессъобщение изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла.

Закъснява доставката на около 10 милиона дози от ваксината на Pfizer Inc. и BioNTech SE, които трябваше да пристигнат през декември, стана ясно днес в Брюксел. Това е около 1/3 по-малко от договореното количество. Американската компания Pfizer, която отговаря за логистиката, отказа коментар, като заяви, че графиците за доставките са поверителни. Европейската комисия също не коментира. Забавяне има и в доставките на AstraZeneca и на Moderna.

В същото време, въпреки недостига на ваксини, Европейската комисия е одобрила всички искания за износ, включително за Великобритания и Обединените арабски емирства, заяви говорител на Комисията, цитиран от Ройтерс. Милиони дози са експортирани към Израел, Великобритания и Канада още преди да влезе в сила механизмът за контрол над износа на ваксини, става ясно от данни на митниците, цитирани в документ на ЕС. В Израел първата доза ваксина са получили вече над 75% от населението, а в ЕС - едва 5%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени